Борислав Цеков: Съдиите да не се държат арогантно!

  • 30 септември 2019 14:33

  • 2423
  • 0
Борислав Цеков: Съдиите да не се държат арогантно!
© бтв

Коментар за "Новини.бг." на университетския преподавател, юристът д-р по Конституционно право Борислав Цеков по повод вчерашните изявления на дългогодишния съдия и бивш главен прокурор Никола Филчев пред БНТ, че съдийският състав, освободил предсрочно убиеца Джок Полфрийман, с председател Калин Калпакчиев, е незаконен. Никола Филчев каза още, че кариерното израстване на председателя на НПО-то Съюз на съдиите, със съдействието лично на Филчев, е станало преждевременно и не съвсем по правилата на йерархията в системата. Ето тълкуванията на д-р Борислав Цеков по темата.

Как Никола Филчев - най-добрият съдия сред боксьорите и обратното, нокаутира съдия Калин Калпакчиев

Едно от основните изисквания на Европейската конвенция за правата на човека, е съдебните състави да са непредубедени и безпристрастни. Когато обаче се установи, че даден съдия е предубеден и пристрастен, може да се твърди, че съдебният състав е незаконен и е трябвало да бъде отведен. Така че, казаното от проф. Филчев е уместно - изразява едно разбиране, което се споделя и от много други юристи. Съдебният състав, ръководен от г-н Калпакчиев, е действал предубедено, доколкото има несъмнени данни, че самият той и Весислава Иванова са обвързани и имат общи финансови интреси с БХК. Те са получавали нематериални облаги от комитета, а г-жа Иванова е участвала като съавтор в писането на годишен доклад на неправителствената организация. Това поставя въпроса безвъзмездно или срещу хонорар го е правила и т.н. При тези данни може да се направи обоснованото предположение, че този съдебен състав е бил предубеден и пристрастен и че постановеното от него не е в резултат на вътрешното убеждение на съдиите, а продиктувано извън съдебната зала.

Дали ще има последствия от съдебното решение, което взриви общественото недоволство, поради липса на справедливост!

Предстои да видим как ще процедира ВКС на 23 октомври. Рядък случай е да се иска възобновяване на такова производство. Основанията на Главния прокурор - предубедеността и пристрастността на състава, както и "облеклото" на акта - определение, а не решение, са сериозни основания. От тук нататък всичко е в ръцете на ВКС. Принципен е характерът на предоставените аргументи. Българските граждани имат правото да бъдат съдени от независими съдии. В случая обаче не е така, защото НПО-то ССБ и другото - БХК, имат едни и същи донори. Те трябва да отговорят също така в последните 10 години получавали ли са хонорари от БХК и свързаните с него организации.

Омерта на мълчанието от страна на съдиите - така се опитват да прикриват гафовете на свои колеги от НПО-то ССБ.

Те странно приемат, че всеки друг в обществото, който се опитва да ги критикува, им бил посягал на съдебната власт! Това е арогантно поведение. Независимостта на съдебната власт не означава безобразията в съда да бъдат покривано с обществено мълчание. Гражданите, правната общност, всички данъкоплатци имат право да критикуват. Опитите това да се заглуши, да се забрани задаването на въпроси, няма нищо общо с правовата държава и с върховенството на закона.

Съдиите не са недосегаеми

Те дължат отчетност и прозрачност пред обществото. Магистратите са скъпо платени държавни чиновници, които трябва да служат на закона. Когато има съмнение дали служат на обществото или на една частна неправителствена организация, то обществото има право да знае цялата истина.

Цялата отговорност за поведението на съдиите носи ВСС и Инспектората, те трябва да се произнесат по твърденията на проф. Филчев относно прескачането на стъпала в кариерната стълба от съдия Калпакчиев. Крайно време е данъкоплатците да узнаят как се кадруват съдиите в България. Току- виж се окаже, че цели фамилии се изхранват от съдебната власт. Как така НПО-та са основни кадровици в съдебната власт? Много са въпросите, които трябва да се изчистят в тази система, за да може тя да спечели уважението на българските граждани, но и на европартньорите ни. Знаете, че ни критикуват постоянно за поведението на служителите в системата. Ние, българите, сме осигурили достатъчно средства за съдиите, също и тяхната несменяемост, така че сме в правото си да изискваме от тях независимост. Те са в дълг към българските граждани. Има много читави професионалисти в съда, ама те не са по площадите и във фейсбук. Цялото ни общество сега очакваме отговори от Калин Калпакчиев.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2423 0

Водещи новини