Хасковско ще се сдобие с 33 нови детски площадки и зони за спорт

За първа година Община Хасково финансира граждански инициативи за изграждането на детски площадки, зони за отдих и спорт. Главното е, че се разчита на инициативността на гражданите, на тяхното желание да живеят в един по хубав и уреден град, каза кмета на Добри Беливанов.

Той добави, че интереса беше изключително голям за разпределението на отделените 200 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Одобрени са 33 проекта общо в града и селата на общината. Остана резерв от 2 700 лева. 14 от проектите са в Хасково останалите 19 са в селата в общината. Максималното финасиране от общината е до 10 000 лева. Освен сдружения на граждани за благоустрояване на междублокови пространства са одобрени проекти на църковното настоятелство на храм „Св. Архангел Михаил“ те инициират обновяване на парковото пространство в района на параклиса „Свети Спас“ в парк „Ямача“, одобрен е и проекта на църковното настоятелство в село Тракиец, където се изгражда детска площадка до параклиса „Света Ана“, финансира се и проекта на църковното настоятелство в село Мандра за изграждането на детска площадка за игра.

Площадки за игра на децата и за отдих по тази инициатива се правят в селата Книжовник, Стамболийски, Криво поле, Тракиец, Войводово, Стойково, Родопи, Брягово-където са две площадки, Любеново, Долно войводино също ще има две площадки, в Долно Големанци, Малево и Орлово. Финансират се облагородяване на гробищния парк в село Мандра Има и одобрени проекти на настоятелствата на детски градини - 16 „Славейче“ и на 22 „Звънче“ за нови кътове за игра в дворовете на градините.

По идея на Инър Уил клуб Хасково е направена площадка за фитнес на открито между улиците „Дунав“ и „Стара планина“, финансирани са проекти на Ротари клуб Хасково за доизграждане и рехабилитация на спортна площадка в парк „Кенана“ и за обновяване на детска площадка в зоопарк „Кенана“.

В някои от проектите е допуснато съфинансиране от инициаторите, в голямата си част собственото участие на кандидатващите е сведено до участие в поддържката на новите съоръжения и новопосадената растителност.

Напълно готови са площадките в село Тракиец, Брягово, Долно Войводино, всички са в различен етап на строителство и трябва да бъдат завършени до края на годината.

Община Хасково по друга своя инициатива построи през последната година 8 нови детски площадки и паркови зони в града за над 370 хиляди лева, в това число са изградените първи детски площадки в кварталите „Болярово“ и „Хисаря“. До сега тям нямаше места за игра на децата. Пред завършване е и големия проект за близо 4 милиона лева за благоустрояване в кварталите „Орфей“, където вече строителството приключи, в „Бадема“ и в пространството между улиците „Одрин“, „Булаир“, „Тутракан“. Там има общо 5 нови детски площадки, тенис маси, три мултифункционални игрища с изкуствени настилки, фитнеси на открито, зоните в кварталите са благоустроени с нови места за отдих, озеленени са имат нови паркинги тротоари улично и парково осветление.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет