За случаи на умрели лешояди в ПП "Врачански Балкан" алармират от Зелени Балкани

За случаи на умрели лешояди в ПП "Врачански Балкан" алармират от Зелени Балкани в съобщение до медиите.

Според информацията вчера /16 септември/ първоначално от предавателите, с които природозащитниците следят два от белоглавите лешояда от колонията в ПП "Врачански Балкан", по-късно и от свидетелства на очевидци е станало ясно, че има умрели лешояди в района на селата Гара Бов и с. Бов., като една от птиците е паднала до с. Церово.

При посещение на евентуалното място, на което са се хранили птиците по данни от GPS предавателите, екип на Зелени Балкани е установил изяден от животни и птици труп на теле и умрял скален орел в близост.

Намереният мъртъв екземпляр е от видове птици, означени със звездички в закона за биологичното разнообразие. Този факт дава основание да се образува наказателно производство за установяване на престъпление по чл.278 Д от НК и за наказване на виновните лица, убедени са от Зелени Балкани.

Днес сутринта полицията ще прави оглед с куче, специално обучено за откриване на отрови. Очаква се да бъдат намерени освен скалния орел, също и лешоядите с предавателите/които вече показват, че те са мъртви/, се казва в съобщението на природозащитниците.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет