Участниците в тактическото учение на Сухопътните войски "Родопи-2019 г." показаха високо ниво на подготовка

  • 12 септември 2019 19:09

  • 414
  • 0
Участниците в тактическото учение на Сухопътните войски "Родопи-2019 г." показаха високо ниво на подготовка
© Министерство на отбраната

„Впечатлен съм от добрата подготовка на военнослужещите и от организацията на учение „Родопи – 2019 г.“ Това е първото учение на 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски с толкова сериозно международно участие“.

Това каза директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев днес, 12 септември, на медийния ден на тактическото учение на Сухопътните войски „Родопи - 2019 г.“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Днес многонационалните роти под ръководството на капитаните Златко Белев и Радван Сираков показаха отлични способности по огнева и специализирана алпийска подготовка.

Участниците в „Родопи - 2019 г.“ получиха висока оценка за изпълнението на задачите и от началника на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, който посочи, че такъв тип учения са много добра възможност за постигане на синхрон в подготовката и отработването на поставените задачи.

Действията на военнослужещите в деня за медии наблюдаваха също командирът на 6-а планинска пехотна бригада на Австрийската армия бригаден генерал Йохан Гайсвинклер, командирът на 2-ра планинска бригада на Сухопътните войски на Румъния бригаден генерал Кристиан Теглас, заместник-командирът на стрелкова бригада от Въоръжените сили на Република Полша полковник Рафал Ковалик и изпълняващият длъжността председател на Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка полковник Матиас Ритц.

„Моите алпийци вложиха наистина много усилия, за да реализират организацията на учението и аз съм благодарен на целия личен състав. Участниците от всички нации успяха успешно и бързо да се сработят заедно“, отбеляза командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров.

В тактическото учение „Родопи – 2019 г.“ участват близо 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за водене на „планинска война” в град Полче, Словения. Основната цел е повишаване на взаимодействието между формированията и на оперативните способности при провеждане на съвместни действия в планинско-гориста местност. Учението се провежда на два етапа: модулно обучение от 9 до 16 септември и тактическо учение от 17 до 20 септември 2019 г.

По време на модулната подготовка се отработват задачи по придвижване и оцеляване в планински условия, разузнаване, тактически действия при патрулиране, скално катерене и различни алпийски техники, стрелба и целеуказване, устройване на наблюдателни постове, извършване на маньовър с формированията, предислоциране на сили с въздушен транспорт (ветолети) и оказване на медицинска помощ на пострадал.

В рамките на полковото тактическо учение военнослужещите от сформирания Сухопътен компонент ще отработват задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия в планинско-гориста местност с акцент отбрана на планински проходи и действия при десантиране. Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Директор на учението е полковник Мирослав Костадинов от отдел „Операции” в командването на Сухопътните войски.

От юни 2015 г. Република България е пълноправен член на Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка „EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative“. Това членство дава възможност българските военнослужещи да участват във всички мероприятия, учения и срещи на експертно ниво. Учението „Родопи – 2019 г.“ се провежда в изпълнение на разработения четиригодишен план (2019 – 2022) за подготовка на планинските формирования от страните-участнички в инициативата.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини