Няма опасност за здравето на хората от Куклен след пожара

На 08.09.2019 г. (неделя)  възниква пожар над гр. Куклен в близост до местността наречена „Варница”. Горели са растителни отпадъци: треви, клони, коренища и други, а  в следствие на напластяването и естествени биологични процеси, тлеенето е продължило по-дълго. Мястото веднага е поставено под наблюдение, съобщиха от пресцентъра на Общината.  

Пристигнали са дежурни екипи на Втора районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив, които са останали да дежурят през цялата нощ, както и представители на община Куклен. Причината за възпламеняването на тревите не е изяснена. Вчера на мястото бе извършена проверка от РИОСВ -  гр. Пловдив, която установява, че няма опасност от замърсяване на въздуха и опасност за здравето на населението.

Заключението на Инспектората записано в констативния акт е ”не е констатирано нерегламентирано замърсяване със смесен битов отпадък”.

За  използването  на въпросният имот за събиране на растителни отпадъци, генерирани от населението на гр. Куклен, РИОСВ е уведомен още през 2014 г.

През 2018 година община Куклен заедно с общините Асеновград, Садово, Първомай и Лъки подписаха договор с Министерство на околната среда и водите за изграждане на съвместна компостираща и сепарираща система за предварително третиране на битови отпадъци на депото в Асеновград.

Част от проекта се финансира по ОП „Околна сред” 2014-2020, община Куклен и останалите членове на Регионалното сдружение за управление на депото за неопасен битов отпадък в Асеновград осигуряват съфинансиране в размер на 2 175 584, 86 лв. чрез генерирани отчисления от депонирания битов отпадък. С изграждането на тази система, ще може да се посрещнат европейските стандарти за разделно събиране и третиране на битовите отпадъци, което е сред приоритети и на община Куклен.

Припомняме, че в началото на 2019 г. излязоха данните за показателите за замърсяване на атмосферния въздух в гр. Куклен, които показаха значително подобряване на екологичната обстановка и спад в някои от най-значимите показатели като наличие на кадмий.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет