Не ви харесва това, което получавате! Променете онова, което давате*

  • 11 септември 2019 15:55

  • 1789
  • 0
Не ви харесва това, което получавате! Променете онова, което давате*
© булфото/архив/

Днес е шестият пореден протест от месец март насам на медицинските сестри, които искат да вземат месечно по две минимални работни заплати - или по 1120 лв. Паралелно с тях обявиха, че ще се бунтуват за свои дертове и фармацевти и полицаи. „Ние сме жени с гордост”, обяви в тв ефир една от медицинските сестри, а друга нейна посестрима допълни: „България не е горда със своите медсестри”.

Напоследък много хора коментират гордостта като ценност и добродетел и сякаш забравят написаното във Вечната книга – Библията: „Пред погибел гордост върви, и пред падение – надутост”. /Притчи Соломонови 16:18/. Тази вметка я правя по същество, защото ми се струва важно да се знае от всеки човек, който иска да е добър и почтен.

А нямам грам съмнение, че дълбоко в себе си и медицинските ни сестри, колкото са останали тук вече, искат да правят добрини на пациентите, които отиват в болниците не от добро, но с надежди. Практиката у нас, за съжаление, сочи друго – лошо, на места отвратително отношение към болните. В този смисъл претенциите за по-високи заплати са леко несъответни. Защо се получава така? Протестите имат ли посока и цел в полза на обществото, а не само на едно съсловие?

Проблемите в болното ни здравеопазване са много и комплексни, но все отнякъде трябва да започне разплитането им. Тук е подпходящо да припомня един цитат: *„Ако не ви харесва това, което получавате, променете това, което давате”.

През месец април т.г. след серия от бунтове на недоволните здравни работници, правителството отпусна 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите им. „Започнахме нашите протести още от февруари. Те продължават с пълна сила, цяла България е мобилизирана. Нашите искания са за достойно заплащане на труда ни. Засега не ни чуват”.

А кой да слуша и чува мнението на българските пациенти, които, според европейските статистики, плащат твърде скъпо за твърде лошо здравеопазване? Дори Световната здравна организация се произнесе преди време, че българите плащаме най-много лични средства за здравеопазване сред държавите в ЕС. Българинът плаща близо 50 на сто от медицинската услуга, още докато я получава, докато европейският пациент плаща 20-25 на сто, сочи проучването.
 

Затова сме в пълното си право да изискваме и да протестираме за по-добро отношение към нас в болниците.

Попитах моя позната, която замина да работи като медсестра в Англия, защо се получава това несъответствие между претенции за заплати и лошокачествено обслужване тук. И защо, съответно като отидат навън, сестрите не работят така небрежно, както го правят у нас и само парите ли са водещият мотив. Тя не отрече, че е така, но уточни, че в България няма правила на играта.

Лекарите се държали надменно и гадно със сестрите, а пък те им отмъщавали като си го връщали на пациентите. Още повече, че в повечето случаи рушветите, давани на докторите, не стигали до джобовете на самите сестри...

Те пък са принудени да попълват купища бумащини и понякога времето не им стигало да погледнат дали пациентът все още диша, образно казано. Паралелно върви и едно безумно надлъгване с НЗОК и точене на пари по всевъзможни начини от касата...

Нерядко и в немалко болнични заведения сестрите вършат част от задълженията на докторите. Санитарите поемат работата на сестрите и...накрая повечето се ориентират към работа в държави, където има установен ред и правила и се работи по ясни критерии. Те не включват обаче по време на работа и то в реанимация да си правиш филмчета с телефона, вместо да си вършиш задълженията на работното място.

Най-общо и синтезирано представена картината за отношенията в болното ни здравеопазване е илюстрирана в онзи шопски анекдот: Щом ми плащаш колко да не умрем, ще работим колко да не заспим. Разбира  се, може още дълго и детайлно да се пише по темата, както от много време се прави, но в крайна сметка са по-важни действията, делата. Протестите са хубаво нещо, израз на граждански права и позиции, ама трябва и да се поработва. Както преди много години е написал мислителят, император Марк Аврелий:

 Не правете нищо без причина и цел. Второ: не правете нещо, което не е в полза на обществото.

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1789 0

Водещи новини