Протести в цялата страна срещу промените в Закона за закрила на детето

  • 07 септември 2019 13:14

  • 6256
  • 10
Протести в цялата страна срещу промените в Закона за закрила на детето
© Булфото

В София пред консулството на Норвегия се провежда протест на родители. Недоволството е заради законодателни промени, които влизат в сила от следващата година – Законът за социалните услуги и поправки в Закона за закрила на детето.

Именно те се атакуват от протестиращите, които се събират и на други места у нас и в чужбина, по данни на организаторите, съобщи БТВ. Част от твърденията им са, че ще се стигне до извеждане на дете от семейството по сигнал, включително анонимен; домът ни няма да е защитен, защото по сигнал социални ще влизат без съдебна заповед и ще съставят доклад с много лична информация; НПО-та ще изземат държавни функции и ще могат да налагат задължителни социални услуги.

От социалното министерство опровергават всички твърдения на протестиращите. Обясняват, че промените са в подкрепа на децата и семействата и отразят затварянето на всички домове за деца и подобряването на координацията при закрилата на децата. Не се въвеждат чужди модели и идеология.

От 16 години в закона е регламентирано, че ако узнаем, че дете се нуждае от закрила, сме  длъжни да уведоми компетентните органи. А достоверността на сигналите се проверяват, преди налагането на мерки.

Във Варна също се провежда протест. Гражданите заявяват, че българите не протестират, защото искат да си бият децата, а защото не искат да бъде въведен механизмът "Барневерн". Протестът е срещу опита за внедряване на идеологията на норвежката социална служба Барневерн в целия свят, предимно в бедните държави. Според организаторите на протеста, децата реално са пленници на системата. Протестиращите направиха шествие по централните улици на Морската столица.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6256 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Galina

2019.09.10 | 17:30

10

Защо изобщо ще се водим от модел, който е все по-доказано компрометиран в международен план - Чехия и Полша са реагирали остро срещу тези норвежки практики? Налице е и филм на Би Би Си за мъж на важна позиция в Норвежката социална система, от когото е зависело отнемането на немалко деца и който се оказва...педофил!

Къде е обратната връзка и наказуемост в тази система - по какъв начин социалните са наказвани за неоснователно отнемане на дете? В колко от случаите?

Защо не се спре изцяло финансирането отвън, включително законово и тогава са се убедим в загрижеността на държавата за децата? За всички деца...включително ромските...
2019.09.07 | 15:38

2

A kogato ima nasilie nad deca kvo praim be kreteni

Klara

2019.09.10 | 10:08

9

В случай, че не знаете, България си има закони по въпроса. Трябва просто да се спазват. Но не.... Трябва да се внедри норвежкия модел, за да се вземат едни пари.

Истината

2019.09.07 | 16:10

5

Za KVO, nasilie goworite bre, IDIOTI!?!

Иван

2019.09.07 | 16:03

4

Убеден съм,че всички,които протестират бият децата си,това е основният мотив да са на протест и там е бедата ни! Голяма беда!

2019.09.08 | 12:33

8

да излязат и свалят корумпираното правителство,което им пробутва тези мерки.всичко друго е най -много отлагане,докато са шайката на власт няма да се откажат.

???

2019.09.07 | 16:33

7

Защо протестират на грешното място пред консулството на Норвегия? Норвегия ли приема българските закони? Има Народно събрание, Министерски съвет, МТСП. Да протестират там.

НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!

2019.09.07 | 16:20

6

Това значи, държавата(тоест НИЕ), да вземе всички циганета, без изключение, и да им ги гледа, та е-ането на мангалите да им излезе, без пари!!!

234

2019.09.07 | 15:50

3

Положиха ръце на държавата ни (която не съществува вече).А сега ни вземат малкото останали деца в нея!

Истината

2019.09.07 | 15:27

1

Никой, не го е еня за децата ни!!! Разбиването на здравите връзки в семейството, а от там и семейството, е пъкления замисъл на новите господари!!! Без семейство, без деца, без родители, човек, е дърво без корен, вятъра го брули безпощадно от всички страни както си иска!!! НАРОДЕ????

Добави коментар

Водещи новини