Протести в цялата страна срещу промените в Закона за закрила на детето

В София пред консулството на Норвегия се провежда протест на родители. Недоволството е заради законодателни промени, които влизат в сила от следващата година – Законът за социалните услуги и поправки в Закона за закрила на детето.

Именно те се атакуват от протестиращите, които се събират и на други места у нас и в чужбина, по данни на организаторите, съобщи БТВ. Част от твърденията им са, че ще се стигне до извеждане на дете от семейството по сигнал, включително анонимен; домът ни няма да е защитен, защото по сигнал социални ще влизат без съдебна заповед и ще съставят доклад с много лична информация; НПО-та ще изземат държавни функции и ще могат да налагат задължителни социални услуги.

От социалното министерство опровергават всички твърдения на протестиращите. Обясняват, че промените са в подкрепа на децата и семействата и отразят затварянето на всички домове за деца и подобряването на координацията при закрилата на децата. Не се въвеждат чужди модели и идеология.

От 16 години в закона е регламентирано, че ако узнаем, че дете се нуждае от закрила, сме  длъжни да уведоми компетентните органи. А достоверността на сигналите се проверяват, преди налагането на мерки.

Във Варна също се провежда протест. Гражданите заявяват, че българите не протестират, защото искат да си бият децата, а защото не искат да бъде въведен механизмът "Барневерн". Протестът е срещу опита за внедряване на идеологията на норвежката социална служба Барневерн в целия свят, предимно в бедните държави. Според организаторите на протеста, децата реално са пленници на системата. Протестиращите направиха шествие по централните улици на Морската столица.

 

Коментари

 1. 2019.09.10 | 17:30

  Защо изобщо ще се водим от модел, който е все по-доказано компрометиран в международен план - Чехия и Полша са реагирали остро срещу тези норвежки практики? Налице е и филм на Би Би Си за мъж на важна позиция в Норвежката социална система, от когото е зависело отнемането на немалко деца и който се оказва...педофил!

  Къде е обратната връзка и наказуемост в тази система - по какъв начин социалните са наказвани за неоснователно отнемане на дете? В колко от случаите?

  Защо не се спре изцяло финансирането отвън, включително законово и тогава са се убедим в загрижеността на държавата за децата? За всички деца...включително ромските...
 2. 2019.09.07 | 15:38

  A kogato ima nasilie nad deca kvo praim be kreteni

  1. 2019.09.10 | 10:08

   В случай, че не знаете, България си има закони по въпроса. Трябва просто да се спазват. Но не.... Трябва да се внедри норвежкия модел, за да се вземат едни пари.

  2. 2019.09.07 | 16:10

   Za KVO, nasilie goworite bre, IDIOTI!?!

  3. 2019.09.07 | 16:03

   Убеден съм,че всички,които протестират бият децата си,това е основният мотив да са на протест и там е бедата ни! Голяма беда!

 3. 2019.09.08 | 12:33

  да излязат и свалят корумпираното правителство,което им пробутва тези мерки.всичко друго е най -много отлагане,докато са шайката на власт няма да се откажат.

 4. 2019.09.07 | 16:33

  Защо протестират на грешното място пред консулството на Норвегия? Норвегия ли приема българските закони? Има Народно събрание, Министерски съвет, МТСП. Да протестират там.

 5. 2019.09.07 | 16:20

  Това значи, държавата(тоест НИЕ), да вземе всички циганета, без изключение, и да им ги гледа, та е-ането на мангалите да им излезе, без пари!!!

 6. 2019.09.07 | 15:50

  Положиха ръце на държавата ни (която не съществува вече).А сега ни вземат малкото останали деца в нея!

 7. 2019.09.07 | 15:27

  Никой, не го е еня за децата ни!!! Разбиването на здравите връзки в семейството, а от там и семейството, е пъкления замисъл на новите господари!!! Без семейство, без деца, без родители, човек, е дърво без корен, вятъра го брули безпощадно от всички страни както си иска!!! НАРОДЕ????

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет