МТСП: Никой няма да отнема деца от 2020 г.

  • 05 септември 2019 15:16

  • 5934
  • 11
МТСП: Никой няма да отнема деца от 2020 г.
© Pixabay (архив)

Министерството на труда и социалната политика се противопоставя на неверните твърдения в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от 1 януари 2020 г.

Това се казва в официална позиция на Министерството на труда и социалната политика, която публикуваме без редакторска намеса:

"В тази връзка изразяваме следната позиция:

Приетите законодателни промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпоредби целят по-ефективна работа на социалните работници, за да може децата да останат в своите семейства или ако са разделени, да се върнат да живеят при своите майки и бащи.

Новите законодателни текстове имат за цел да реформират системата на социалните услуги, за да може те да отговарят по-добре на потребностите на хората, да са по-достъпни и да се повиши тяхното качество. Промените имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и подобряват координацията при закрилата на децата, тъй като тя не е отговорност само на социалните работници. Повечето от измененията в Закона за закрила на детето са терминологични и произтичат от промяната в дефинирането на социалните услуги. С тях не се въвеждат чужди модели и идеология.

В действащите от 2006 г. текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете извън семейството, няма промяна. Както досега, така и след 1 януари 2020 г., подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик). Социалните работници и полицията извеждат деца от семействата им само ако животът и здравето на детето са застрашени.

Последните промени в Закона за закрила на детето не променят действащите от повече от 13 години разпоредби, а само премахват възможността за настаняване в специализирани институции, тъй като до 2021 г. всички домове за деца, лишени от родителска грижа и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити.

Хората, които помагат на децата в риск или сигнализират за дете в рискова ситуация, което се нуждае от закрила, не са доносници. От 2003 г. в Закона за закрила на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми компетентните органи. Същото задължение има и всеки, на който това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна. Това задължение съществува от 16 г. и не е въведено с последните промени в закона, нито ще се промени след 1 януари 2020 г.

Сигналите обаче не са достатъчни за прилагане на мерки за закрила, а се проверят за тяхната достоверност и основателност. Затова в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето още от 2006 г. е записано, че „анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете“.

Разпоредбата на чл. 36г от Закона за закрила на детето цели единствено да се регламентира и подобри междусекторния подход и сътрудничество при случаи на насилие над деца, както и да осигури стабилитет при прилагането на Координационния механизъм при насилие, който действа от 2010 г. В нея са отразени основните дейности, разписани в Споразумението за сътрудничество и координиране на органите по закрила на детето при случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие. В тях също не се предвиждат нови правомощия на органите за закрила, които да влизат в сила от 1 януари 2020 г.

В заключение бихме искали да подчертаем, че позициите, действията и мерките на Министерството на труда и социалната политика винаги са били в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата".

Филип Епитропов
5934 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Вера

2019.11.25 | 21:27

11

"Светият Синод на БПЦ-БП с тревога констатира, че така наречените нови „семейни политики“, в основата на които е разбирането за детето като субект на самостоятелни юридически права и за родителството като социална роля, вече са придобили законов израз, който има противоконституционен характер.

Българската православна църква е била, е, и ще бъде, пазителка на вечните светини на нашия народ и вяра, сред които основно място заема християнското семейство.

Като духовни архипастири на българския народ призоваваме Народното събрание да предприеме действия за отлагане действието на новия ЗСУ, както и за отмяната му, или основното му преработване, след широка обществена дискусия,с цел създаване на точна и ясна нормативна уредба за социално подпомагане, съответстваща на духа на Конституцията и законите, на националните и исторически български традиции, на нашата изконна праотеческа вяра."

https://www.lentata.com/page_16288.html

В братска Русия,

2019.09.05 | 17:28

8

осиновители са само семейства, след психо-преглед, в състояние да осигурят спокойно детство, образование, попълват се папки с документи, събират се сведения от съседи, по месторабота, а в седесарска България раздават децата ни по Гърция, Скандинавия и който ги поиска, само да се отърват от тях.

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофиб!

2019.09.05 | 19:14

10

Братска е само за предатели, като теб, бе сволоч

За патриоти, като мен руската педерация е враг на свободата!


Седесарите - кастрация,

2019.09.05 | 17:32

9

на тая престъпна, развратна и безродна измет на обществото не трябва да се разрешава да имат деца, нищо ще ги възпитат в морал и нравственост, нито в почтено съществувание, нито в патриотизъм.

Stamatis

2019.09.05 | 16:38

2

Знаят че не сме Норвегия, тук за деца ще стават такива панаири и неприятни преживявания,че който посегне ще съжалява много, ама много!

2019.09.05 | 17:26

7

... Of bojee-i, kakvo she naprVite be? Ti se moli da ne stane, ina4e vi znam kolko ste erbap, boklutsi s boklutsi... Za edni praseta se upla6ihte, kamo li za drugo.

Нищо добро не сме видели

2019.09.05 | 17:23

6

от седесарския режим до сега, защо да им вярваме.

Сините лъжат, мамата им костовистка

2019.09.05 | 17:22

5

Каквото народът говори винаги се е оказвало истина. Ще отнемат деца и ще ги продават за пари, за да може Банкянският бивол да се разхожда по света от скука, омете хазната с тия разходки.

DEA

2019.09.05 | 16:52

4

kvi deca shte otnemate tova znaesli kakvo znachi che si pospisvate smurnite prisudi barabar i na vashte deca gheni babi diadovci tai na domashnite lubimci mamicatavi o trupovetevi libiiski

кой

2019.09.05 | 16:45

3

кой още не е разбрал, че либераската диктарура ни се натрапва от запада и проводника им тука е герб на чело с нечелия нищо бай ганьо дето ги оглавява.

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.09.05 | 16:32

1

От русиката педерация държат да ни кажат, че са ни спасили. Само дето след това "спасение" прекарахме 45 години в инвалидна количка

Добави коментар

Водещи новини