Показват предмети на 8000 години в музея в Благоевград

Предмети на осем хиляди години ще бъдат показани в рамките на изложба на Регионалния исторически музей в Благоевград. Това каза за БТА д-р Малгожата Кулов, която е уредник в отдел "Археология". 

Експозицията ще включва най-важните, интересни и красиви предмети, намерени основно на три археологически обекта по поречието на река Струма. Това са Ковачево, Дамяница и местността Кайменска чука край Благоевград. Най-старите предмети, които ще бъдат показани, са от Ковачево и са от седмото и шестото хилядолетие преди Христа. Изложбата проследява дълъг период, който обхваща няколко хилядолетия от развитието на местните хора. Това е една култура на уникално високо ниво и това се вижда в предметите, които са открити при археологическите разкопки, каза още Малгожата Кулов. 

В експозицията "Река Струма - пътят към Европа. Съкровищницата на праисторическите култури" ще могат да се разгледат предмети от всекидневния живот на хората от далечното минало, както и предмети, свързани с култове, практики и ритуали. Посетителите на музея в Благоевград ще се докоснат до накитите и украшенията, които са били част от облеклото на праисторическите хора. 

Предметите, които ще бъдат включени в изложбата, са намерени при редовни археологически проучвания на Регионалния исторически музей и са резултат от няколко десетилетия работа, допълни д-р Кулов. Изложбата ще бъде открита на 12 септември и ще може да се разгледа в рамките на месец. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет