Български мечки живеят царски в Италия

  • 04 септември 2019 08:43

  • 507
  • 0
Български мечки живеят царски в Италия
© Facebook/Bears in Mind

Българските мечоци Буя и Медо вече си живеят царски в намиращата се северно от Милано алпийска долина Валтелина – констатира доволно най-тиражираният италиански всекидневник „Кориере дела сера“, цитира "Монитор".

Нещо повече – 15годишната мецана и шестнайсетгодишният мецан са атракцията на Алпийската еко-обсерватория за фауна край планинския курорт Априка, която всеки ден посещават десетки деца и възрастни от цяла Италия. Мечките играят на воля във вековна борова гора, бягат до полуда по поляни с ароматни треви и диви ягоди и се къпят постоянно в езерцата покрай близкия буен поток.

За Буя и Медо след пристигането им преди няколко месеца от България, както и за останалите обитатели на обсерваторията – природен парк, се грижи постоянно семейството биолози Луиза и Бернардо Педрони. Двамата са родени, отрасли и учили в намиращото се на повече от сто километра Милано, но отдавна са се преселили заедно с двете им дъщери в дебрите на Валтелина. Бернардо разказва, че любовтаму към планината пламнала, когато като студент последна година трябвало да живее цели четири месеца като отшелник на 2000 м надморска височина, за да напише дипломната си работа за... изпълнения със страстни перипетии любовен период на глухарите! Тогава обаче му хрумнала идеята за обсерваторията, която за негова и на най-близките му хора радост успял да реализира с помощта на окръжната управа в близкия град Сондрио.

Що се отнася до българските кафяви мечки Буя и Медо, то Бернардо Педрони разказва, че ги бил придобил у нас от пътуващ незаконен цирк и от ловен парк – развъдник. Според него в предишното си битие мечоците живеели мизерно, дори нямали възможност да се къпят, а сега можели да го правят колкото си искат. И за да ознаменува новия им живот, дипломираният биолог бил решил да смени техните имена, за което щял да обяви нарочен конкурс. А голямата надежда на него, на съпругата му и на двете им дъщери била българските мечоци да ги дарят с поколение – нещо, за което те би трябвало все още да имат сили и възможности.

Последвайте канала на

Novini.bg
507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини