Обезщетенията за унищожените домашни свине вече са изплатени в община Минерални бани

Вече са изплатени сумите за обезщетение в община Минерални бани, където 78 стопани са получили в брой по 300 лева, или общо 23 400 лева. Това е съобщил на днешното заседание на Областната епизоотична комисия директорът на ОДБХ - Хасково д-р Георги Илиев, съобщиха от областната администрация. В Хасковска област няма случаи на африканска чума по свинете.

Днес ОДБХ изплаща суми в общините Тополовград и Симеоновград. Предстои изплащане на сумите в общините Димитровград и Хасково, са допълнили от ОДБХ. Досега там са постъпили 1 341 заявления от стопани, на които ще се платят 300 лева за почистване и дезинфекция. До момента в областта доброволно са заклани 2 739 свине.

Според указанията, списъците със стопаните, на които се изплащат тези суми, са публични и трябва да бъдат обявени от кметствата. "Държим да има обществен контрол, защото тук става въпрос за обезщетяване за нерегистрирани животни и хората от самите села, най-вече кметовете им, знаят кои стопанин отглеждат прасета", е уточнил д-р Илиев.

По думите на директора на Държавно горско стопанство инж. Любомир Илиев се издават разрешителни за индивидуален лов на диви прасета, но сега той е много слаб. Причината е, че по полето все още има храна и прасетата не отиват до хранилките, е обяснил той.

Директорът на ОПУ - Хасково инж. Радостин Ламбрев е информирал, че продължава почистването на 20-километровата зона преди ГКПП-та в региона, почистването на контейнерите за смет и извършването на дезинфекция. Получени са били 35 информационни табели от БАБХ.

Вече е започнало монтирането им по главните пътни направления, на входовете от Турция и Гърция и по отбивките на магистралите.

ОДБХ и ОД на МВР правят постоянни проверки за пласиране на свинско месо с неясен произход по търговските обекти. 24-часов е и контролът в двете кланици в Хасковска област, са уверили санитарните власти.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет