В ивайловградското село Свирачи се проведе голям събор

  • 01 септември 2019 13:49

  • 801
  • 1
В ивайловградското село Свирачи се проведе голям събор
© Булфото

С голям събор и гости от всички краища на България снощи жителите на ивайловградското село Свирачи отбелязаха годишнината от завръщането на малоазийските българи в Родината. 

На тази дата преди 105 години няколко кораба с българи се връщат от Мала Азия след почти три века живот там. Всички поколения, които са се родили и отрасли на другия континент за това време не са забравили кои са, запазили са непокътнат езика, музиката, носиите, религията, и са намерили отново пътя към дома.

Гостите на селото видяха и наскоро осветения параклис "Покров Богородичен", построен с доброволни дарения от хората и посветен на завръщането на малоазийските българи.

Кметът на Свирачи Тянка Пехливанова посрещна на официалната церемония Диана Овчарова, кмет на Ивайловград, Кръстьо Делииванов, заместник кмет на Ивайловград, Дарина Кисьова, председател на общинския съвет, Кирил Сарджев - председател на тракийско дружество „Георги Сапунаров”, Хасково и Снежана Делииванова, заместник-председател на Народно читалище "Пробуда 1914" - Ивайловград, съобщи агенция Булфото. 

 12

Последвайте канала на

Филип Епитропов
801 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
р-к Георгиев

2019.09.01 | 14:04

1

1972-1974 година служих в поделение 55-340 в Ивайловград. Редовно правехме марш на скок до Свирачи. Служих заедно с Пламен Каменов, създателят на в-к Нощен Труд. Последните месеци завършихме казармата в Панагюрски колони. И двамата бяхме приети за студенти и ни уволниха на 29 септември 1974. Тези, които не бяха студенти ги задържаха до 27 декември. ПЛАМЕНЕ, ПРИВЕТ, ако си тук.

Добави коментар

Водещи новини