Легендарният влак "Ориент Експрес" пристигна в Русе 

  • 27 август 2019 15:05

  • 1186
  • 0
Легендарният влак "Ориент Експрес" пристигна в Русе 
© Булфото (архив)

Легендарният влак "Ориент Експрес", който пътува от Париж до Истанбул, спря в ранния следобед днес на Централната жп гара в Русе. 

По разписание тренът трябваше да пристигне в 12,45 часа, но закъсня с 45 минути. Множество русенци - предимно родители с деца, дойдоха да видят и да снимат луксозния влак, описан от Агата Кристи. 

Сред тях бе и Тодорка Стефанова, която работи в локомотивното депо в Русе. Жената обясни, че е тук заради двете си внучета, които са виждали влака само на снимки.  "Веднъж годишно влакът минава през Русе и си заслужава да се види", каза Стефанова. 

Сергей Николов и 10-годишният му син, които също бяха на перона, казаха, че влакът много им е харесал.  "Само бях чувал за него. Реших да доведа и сина си, за да го видим", каза мъжът. 

В композицията, която се състои от 15 вагона, пътуват 91 туристи от 12 държави. Най-много са американците - 48, следвани от 17 души от Великобритания. По четирима пътници има от Австралия, Холандия и Франция. Трима са от Канада, по двама от Япония, Индонезия, Белгия, Швейцария и Финландия, както и един от Полша. 

За удобството на пътниците се грижи персонал от петдесетина души - предимно италианци и французи.

Игнасио, който е част от персонала, обясни, че чувството да пътуваш с "Ориент Експрес" е като да се върнеш назад в историята.  "Всичко е автентично - мястото, където работим, дрехите, с които сме облечени", обясни младият мъж, който е родом от Сардиния, Италия. 

Цената на еднопосочния билет варира, като средно сумата е около 8000 евро.  Храната в ресторанта на влака е разнообразна. Част от днешното обедно меню включваше салата от зелен боб с каперси и балсамов оцет, филе от калкан и сос от шафран, задушени броколи с бадеми, а за десерт - лимонов крем с боровинки, поръсен с лешници и бадеми.

На русенската гара композицията бе заредена с вода, а следващата спирка е Варна. В Истанбул тренът трябва да пристигне утре.

БТА
1186 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини