Строителната фирма ползва незаконно терен под мост на АМ "Струма"

  • 21 август 2019 18:09

  • 1765
  • 3
Строителната фирма  ползва незаконно терен под мост на АМ "Струма"
© Кадър Нова телевизия (архив)

Строителната фирма, която изгради автомагистрала „Струма“ от Кулата до Сандански, ползва незаконно голям терен под мостово съоръжение и в сервитута на магистралата край благоевградското село Бяло поле. Това заявиха в отговор на въпроси на „Хоризонт“ от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), като разпоредиха незабавно премахване на камионите и строителната техника. От компанията заявиха, че на този етап няма да коментират случая.

Мощната строителна фирма „Грома Холд“, позната в недалечното минало като „Агромах“, отдавна ползва терена от над 10 декара, изключителна държавна собственост, като автопарк за строителната си и пътноподдържаща техника. Под виадукта край село Бяло поле ежедневно се паркират и леки автомобили. В непосредствена близост до магистралата е и основната база на дружеството, пояснява БНР.

По повод заповедта на Председателя на УС на АПИ след пожара край Дупница за спешна проверка на всички съоръжения по  големите пътни артерии в страната за това дали се използват нерегламентирано  пространствата под тях и терени от сервитута им, поискахме отговор на следните въпроси:

Законно ли е обособяването на охраняем автопарк за строителна техника, камиони и леки автомобили, намиращ се под мостовото съоръжение и в сервитута на АМ „Струма“ край благоевградското село Бяло поле? Знае ли за този случай АПИ и има ли някаква договореност с фирмата? Представлява ли това потенциална опасност?

В отговор на въпросите ни от пресцентъра на Пътната агенция отговориха следното:

„Агенция „Пътна инфраструктура“ е разпоредила на строителната фирма в срок до 23 август да премахне наличната техника, разположена под съоръжението при 87-ми км на АМ „Струма“. От дружеството е изискано и почистване на подмостовото пространство. Преместената пътноподдържаща техника ще бъде разположена на друг терен, с който фирмата разполага“.

Дали ще се предприемат наказателни мерки за незаконното и безвъзмездно използване на  държавната собственост, и то в продължение на години, от отговора не става ясно.

Голямата строителна компания „Грома Холд“ беше изпълнител на два големи участъка от автомагистрала Струма – от Кулата до Сандански, в момента изгражда отсечката от Благоевград до Крупник и е един от кандидатите за участъка в Кресненското дефиле – посока София.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1765 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Наблюдател

2019.08.22 | 01:07

3

Е...то така като е тръгнало, да попитам за паркингите с коле под моста за аерогарата...и срещу КАТ-София ...и още и още...И какво ще следва от тези проверки ? Нищо.

Китай

2019.08.21 | 22:59

2

В Китай ще демонтират цялата повредена част и ще я сменят за 48ч!!!

Selski

2019.08.21 | 21:02

1

И от кога е това бе, безхаберници!

Добави коментар

Водещи новини