Блокиран е дърводобивът в Чепеларе заради огнище на чума

Шест горски кооперации и дружества в община Чепеларе спират работа и дърводобив през следващите месеци заради обявената инфектирана зона за случай на африканска чума при глиган край с. Забърдо, съобщиха от Националното сдружение на собствениците на недържавни гори "Горовладелец" в Чепеларе. Поради забраната за достъп до териториите в инфектираната зона, кооперациите блокират около една трета от планирания си годишен дърводобив.

От сдружение "Горовладелец" ще настояват пред Областната епизоотична комисия в Смолян за разрешение да се извози от временен склад отсечената досега през лятото дървесина, останала в пределите на забранената за достъп територия.

Наложените мерки в териториите около огнището на АЧС блокират работата на горовладелските кооперации в землищата на чепеларските села Забърдо и Зорница, и отчасти в Богутево и Михалково, обясняват от сдружението. Със заповед на РДГ бе ограничен достъпът до обявената инфектирана зона за лица, които не са ангажирани с мерките за ликвидиране на заразата и контрол. Забраната засяга и дърводобива в тези територии. Кризисната ситуация за горовладелските кооперации ще се отрази и на дървопреработващите фирми в района, и на местното население, което все още не се е запасило с дърва за огрев, коментира Янко Карамитев, председател на сдружение "Горовладелец". Организацията ще представи искане пред Областната епизоотична комисия да се прецени къде може да се разрешат като неотложни дейности извършването на санитарни и принудителни сечи.

Забраната за достъп до тези гори се въвежда за най-благоприятния за сечи и дърводобив период от годината, когато кооперациите са планирали сериозна част от работата си, обясняват от сдружение "Горовладелец".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет