Проверяват сигнал за мъртва риба в язовир Ръжица

  • 16 август 2019 15:31

  • 380
  • 0
Проверяват сигнал за мъртва риба в язовир Ръжица
© getty images (архив)

Проверяват сигнал за мъртва риба в язовир Ръжица, съобщи БНР.

Според местен жител източване на язовира е довело до проблема. Развален кран е причината за измирането на рибата, съобщи кметът на община Руен Исмаил Осман. Той е категоричен, че няма екологична катастрофа.

"Тъй като кранът е развален, водата тече. Изтичайки, рибата, която е в язовира поради ниското ниво на водата, започва да измира. Това е проблемът, който ми докладваха еколога на общината и отговарящия за водоемите", поясни кметът.

От Сдружението по напояване "Ръжица-Разбойна", което стопанисва обекта заявиха, че е направен неуспешен опит за ремонт на крана. Подмяната му обаче изисквала нивото на язовира да падне.

По думите на бившия директор на Областната служба по земеделие Селим Иса твърденията, че язовирът е изпуснат, са лъжа.

Иса уточни, че от година и половина е с изтекъл мандат като председател , а заради финансова невъзможност на сдружението да стопанисва язовира, са подадени документи за прекратяването на дейността.

Очаква се микроязовирът да бъде върнат на Министерството на земеделието и след това евентуално на общината, която е била собственик до 2003 година.

От Регионалната екоинспекция са препратили сигнала по компетентност до Байсеновата дирекция във Варна и очакват сформирането на комисия, която да направи проверка.

Последвайте канала на

Калина Христова
380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини