Явор Гечев от "Четири лапи": В НС променят закон, защото някой си е купил два морски лъва

В Народното събрание е внесено предложение за промяна в Закона за защита на животните, с което да се разреши използването на морски лъвове и тюлени в представления и атракциони.

За това алармира в профила си в социална мрежа Явор Гечев от “Четири лапи”. В интервю за БНР той обясни, че става дума за предложение от трима народни представители от ГЕРБ, внесено в началото на юли, когато в парламента са обсъждаха промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, касаещи намордниците. “Предложението е внесено между първо и второ четене на закона. То дори няма мотиви. Тази практика предполага, че се избягват становища на ресорни министерства, избягва се обществено обсъждане и дори нуждата от внасяне на мотиви. Ние знаем защо го правят – защото във Варненския делфинариум са внесени два морски лъва”, разкри Гечев.

Според него има лобизъм в това, че “един човек, който си купува животни, които не се разрешени за отглеждане в затворени пространства за забавление, а след това вкарва чрез трима депутати едни промени в закона”. “В нормалните държави тези депутати директно си подават оставките и приключват с политиката”, коментира той.

Гечев обясни още, че проблем е отглеждането на тюлени и морски лъвове в басейн. “Те са изключително активни животни, трябва да ловят плячка. Отглеждането им в басейн води да голям стрес за тях”, категоричен бе той.

По думите му в Холандия от 2014 година са забранени представления с диви животни, т.е. “чиито видове спадат към дивата природа, а не просто да са ловени в дивата природа”. Там са стигнали до извода, че животните страдат и има много висока смъртност, особено в делфинариумите. “Средната продължителност на живот на делфина в дивата природа е между 30 и 50 години, а в делфинариумите е около 12-13 години. В делфинариума във Варна за последните 5 години са починали 5 делфинчета”, завърши Явор Гечев.

Коментари

 1. 2019.08.14 | 12:56

  А другия от 5 лапи какво мисли по въпроса?

  1. 2019.08.14 | 14:07

   си е гащник...

  2. 2019.08.14 | 13:44

   Мисли, че на такива като теб трябва да може някак да им се присажда мозък.

 2. 2019.08.14 | 14:04

  по въпросите на футбола... Спомняте ли си го - когато разформироваха Левски и ЦСКА. Върховният законодателен орган на държвата да се занимава с тюлени, пингвини, мравки... СМЕХОРАНИЯ !!!

  1. 2019.08.14 | 14:05

   агенцията по храните ...

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет