Борят популацията на глигани с капани край Девин

  • 05 август 2019 17:03

  • 894
  • 1
Борят популацията на глигани с капани край Девин
© getty images

Селективни капани за улов на глигани се залагат в Държавното ловно стопанство "Извора" край Девин, съобщиха от ръководството на Стопанството. Поставянето на капани за улов на жив дивеч са част от мерките за намаляване на глиганската популация заради разпространението на Африканска чума по свинете /АЧС/. На територията на Ловното стопанство и в цялата Смолянска област не е установено наличие на вируса.

Със селективните капани има възможност за по-голям улов, не се стреля и по този начин не се смущава останалият дивеч, обясняват от Стопанството. В един капан могат да попаднат по 10-15 диви прасета наведнъж. Наред със засиления лов на дивя свиня, в "Извора" са повишени и мерките за биосигурност заради разпространението на АЧС.

Над 60 диви прасета са отстреляни в "Извора" от началото на годината, а плановете са до края на 2019 г. глиганската популация в стопанството да се намали с над 200 животни.

Установените случаи на АЧС в страната ни засега не се отразяват на посещаемостта на Ловното стопанство, не се наблюдава отлив на въоръжени туристи. Германски ловци са настанени през тази седмица в "Извора", пристигнали за лов на дива свиня и сръндаци.

Последвайте канала на

БТА
894 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Не ми се четат глупости

2019.08.06 | 02:26

1

Убийци на глигани. Как в едни държави не се стига до масови убийства на прасета и глигани и държат нещата под контрол, като се водят " излекувани ", а тук - дай да трепем. Глупостта ходи по хората.

Добави коментар

Водещи новини