50 български военнослужещи участват в мащабното учение „AGILE SPIRIT – 2019“ в Грузия

  • 01 август 2019 15:51

  • 318
  • 0
50 български военнослужещи участват в мащабното учение „AGILE SPIRIT – 2019“ в Грузия
© Министерство на отбраната

Общо 50 български военнослужещи от състава на Сухопътните войски и Силите за специални операции участват в „AGILE SPIRIT – 2019“ - едно от най-мащабните учения, домакин на които е Грузия. В учението участват над  3 000 военнослужещи от общо 14 нации (Грузия, САЩ, Белгия, България, Великобритания, Гърция, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Турция, Черна гора и Украйна). Многонационалното военно учение бе тържествено открито на 27 юли в района на Втора пехотна бригада от Западното оперативно командване на Сухопътните войски на Грузия в гр. Сенаки.

Учението продължава до 9 август 2019 г. Сред неговите основни цели са повишаване на оперативната съвместимост и усъвършенстване на оперативните способности на участващите сили по време на планирането и провеждането на операции в многонационална среда. То допринася и за поддържането на стабилна и сигурна среда в Черноморския регион.

„AGILE SPIRIT – 2019“ включва компютърно-подпомагано командно-щабно учение, което се провежда във войсковия район на Втора пехотна бригада в гр. Сенаки, и тактически учения, които се провеждат на полигони „Орфоло“ и „Вазиани“ в Грузия.

Ученията „AGILE SPIRIT“ се провеждат ежегодно от 2011 г. насам и са един от компонентите на сътрудничеството на Грузия със САЩ и НАТО. До 2015 година те са с изцяло грузинско-американско участие, но след това се включват военнослужещи от различни страни-членки на Алианса, включително и Република България, както и партньорски страни.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини