Започват Богородичните пости

  • 01 август 2019 06:35

  • 2428
  • 1
Започват Богородичните пости
© Булфото (архив)

Всяка година съответно на 6 и 15 август християните по света честват Преображение господне и Успение на Пресвета Богородица – два от най-светлите празници в Православието. В дните преди тях вярващите се отдават на няколкодневен период на молитва и въздържание, известен като Богородичен пост.

Постът от 1 до 14 август е един от четирите големи пости, на които християните се отдават през годината. Началото на периода се отбелязва в храмовете с водосвет, а във времето от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. В беседа, произнесена около 450 година, св. Лъв Велики говори ясно за него: "Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост - в Четиридесетница, за лятото е летният - в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният - в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският)."

Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Както при всеки православен пост, по време на Богородичния пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и несготвена храна. Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

Празникът е посветен на християнските светци мъченици. В народна среда обаче е и празник на гадаенето, което нерядко трае 12 дни. Всеки ден от 1-ви до 12-ти август според традицията съответства на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през месеца. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година. На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка (затова някъде наричат празника Зетьовден).

Имен ден: Макавей, Здравко, Здравка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Празнуваме света Надка Целомъдрената

2019.08.01 | 08:23

1

от СДС, сега Ердоган я опъва анално.

Добави коментар

Водещи новини