Имен ден днес имат всички, чието име значи "всемилостив"

  • 27 юли 2019 10:32

  • 6909
  • 0
Имен ден днес имат всички, чието име значи "всемилостив"
© Българска патриаршия

Православната църква почита на 27 юли паметта на свети великомъченик и целител Пантелеймон.

Свети великомъченик Пантелеймон е ученик на знаменития лекар Ефросин, станал придворен лекар на император Максимиан, който заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Св. великомъченик Пантелеймон се родил в гр. Никодимия. При раждането му той бил наречен Пантолеон, което значи "Лъв във всичко". По-късно това име било заменено с името Пантелеймон, което значи "всемилостив".

От детството си още Пантелеймон бил възпитан в християнската вяра, защото майка му била християнка. Тя обяснявала на детето заповедите Господни. За съжаление, майка му умряла, когато Пантелеймон бил още дете. За невръстното дете останал да се грижи баща му, който бил езичник.

Заради вярата си, Пантелеймон бил подложен на жестоки мъчения и през 305 г. бил посечен с нож от хората на Максимиан. Честната глава на почитания великомъченик и изцерител на болните се пази в манастира “Св. Пантелеймон” в Света гора.

Народът ни нарича този празник още Пантелей пътник и Воден Пантелей. Добавката към името се основава на народното тълкуване на името "Пантелеймон". Българинът го е свързвал с "път", откъдето идва и изразът "Пантелей-пътник".

Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или "се събират да пътуват". На много места св. Пантелей се празнува за предпазване от буря, от наводнение, като се разправят случки от своя живот и от живота на бащи, дядовци и баби, според които добитък, хора, къщи са били отнасяни или наводнявани, след като пострадалите не са зачели светеца.

На този ден жените не трябва да подхващат никаква работа, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее.

На днешната дата празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина, Пантелеймон, Пантелейка, Пантьо, Панко, Панчо, Пане.

Също днес църквата отбелязва Успение на св. Климент Охридски. Почитта на българската църква към делото на равноапостолите Кирил и Методий и техните най-близки ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий се изразява и в общото им честване като св. Седмочисленици в деня на успението на св. Климент Охридски (27 юли 916), най-изявеният от Кирило-Методиевите ученици.

Филип Епитропов
6909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини