Майки сменят града заради забавачки

  • 25 юли 2019 08:40

  • 708
  • 0
Майки сменят града заради забавачки
© Pixabay

Майки започват работа в друг град заради безплатни забавачки за децата си, съобщиха експерти в бюрата по труда. От Агенцията по заетостта отчетоха, че от януари до май 28 безработни българи са се преместили на служба в населено място на повече от 50 км от настоящия им адрес. В замяна на това в продължение на година държавата стимулира направените им разходи за детски ясли, градини, наем на жилише и интернет услуги. Премията е до 200 лева месечно, пише в. "Телеграф".

Данните на АЗ показват, че 30 нашенци са избрали да бачкат на морето. Най-много хора са се насочили към Приморско. От Агенцията по заетостта в София не дадоха подробности за професиите, които упражняват българите, избрали да сменят мястото, където живеят. Експерти обаче признават, че покриването на такси за детски градини е един от най-големите стимули за семействата.

Липсата на достатъчно места в забавачките в големите градове е основна пречка пред майките, за да започнат работа, признават от социалното министерство. Затова родители се възползват от безплатните бавачки, които осигурява държавата. По данни на ведомството към началото на годината около 1500 семейства получават услугата, която е за период от 18 месеца. Най-много безплатни бавачки ползват родителите на малки деца от София, Бургас, Ловеч, Пловдив и Хасково.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини