Иван Нейков предлага: Държавата да поема част от осигуровките или данъците на възрастните работници

  • 22 юли 2019 14:35

  • 743
  • 4
Иван Нейков предлага: Държавата да поема част от осигуровките или данъците на възрастните работници
© Кадър бТВ (архив)

Държавата да поема част от осигуровките или данъците на възрастните работници, когато те предават опита си на млади служители. Това предлага бившият социален министър Иван Нейков. Анализите сочат, че в бъдеще бизнесът ще е по-зависим от липсата на квалифицирани млади, като техният дял ще намалява, а продължителността на живота ще расте. 

Международните практики за справяне с феномена "застаряваща работна ръка" проучват от Балканския институт по труда и социалната политика. В част от страните-членки на Евросъюза вече е въведено гъвкаво или намалено работно време за по-възрастните служители с цел те да се съхранят и да работят по-дълго. У нас ситуацията също е променена, отчита ръководителят на института Иван Нейков: 

"Работодателите започват да разбират потребността на възрастния работник. В момента най-големи трудности в намиране на работа нямат възрастните, както беше преди години, а младите".

Затова той предлага в половината от работния си ден хората, на които предстои да се пенсионират, да изпълняват основни задължения, а в другата половина от деня на предават опит на младите, като държавата насърчи това финансово:  "Покриване, да речем, размера на осигуровките или данък общ доход за този период от работния ден, в който възрастният работник ще обучава младия, а това е изключително ценно за държавата, защото тя всъщност ще съхрани опита на стария, а ще получи един млад, обучен работник".

Последвайте канала на

Десислава Станева
743 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
кифла

2019.07.22 | 15:46

1

Яко го е напекло слънцето ! Абе байно, колко още да работят хората, до сто !!! На твоят стол може и до 2оо да се работи !

кифло,

2019.07.22 | 18:08

4

т.е. кроасанче, не става дума да работят до 100, а тази система да важи за хората, на които им остава напр. 5 г. до пенсиониране. Чао, франзелке!

Българофил Антикомунист

2019.07.22 | 17:46

2

Японските пенсионери работят средно до 70г. В България в момента работят на трудов договор 550хил.пенсионери, като една трета от тях не са полезни, защото са в администрацията, която отдавна трябваше да бъде подменена точно в тази си част от електронното Правителство!!! Но
ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО не гласува на изборите за управляващите, а е от полза за бизнеса и респективно държавата с повишението на БВП!!! Джобовете на управляващите обаче са ПРАЗНИ и те предпочитат НАРОДЪТ ДА Е БЕДЕН, УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА СА БОГАТИ!!! За нищо друго не мислят!!!

да, в Япония работят до 70 г.,

2019.07.22 | 18:04

3

но след това ЗАПОЧВАТ ДА ОБИКАЛЯТ СВЕТА като туристи. И, като цяло, не посещават едно и също място 2 пъти... Интересно, С КАКВИ ПАРИ?!

Добави коментар

Водещи новини