Роженският събор събра над 280-хилядна публика

  • 21 юли 2019 18:36

  • 2060
  • 2
Роженският събор събра над 280-хилядна публика
© Булфото (архив)

Рожен отново бе сцена на българската фолклорна музика и традиции през трите дни на Събора на народното творчество и животновъдството.

Традиционната проява с над 100-годишна история събра на Роженските поляни от 19 юли до днес над 280 хиляди посетители и 3500 певци, танцьори и инструменталисти от всички фолклорни области на страната, според данни на организаторите от сдружението "Рожен - наследство в бъдещето".

Рожен, като обединяващо нацията място, което надхвърля границите, бе основният акцент в оценките на политици и общественици, посетили внушителното фолклорно събитие. Изложби и исторически препратки напомниха, че Роженският събор е възникнал преди столетие като среща на разделени български родове от времето преди да падне границата, отделяла Родопите от свободна България.

Роженският събор наистина обединява българите; хората идват, за да "глътнат" от въздуха на Рожен и от музиката на Родопите, коментира Костадин Илчев, виртуозен гайдар и ръководител на оркестър "101 каба гайди".

Според музиканта фестивалът на Роженските поляни се е превърнал в събитие и доказателство, че родопската, българската фолклорна музика са съхранени.

Съборът показа величавата родопска музика в целия й блясък, а емоционалната оценка на публиката през трите дни е показателна за това, допълва Илчев.

Етнографски и музейни изложби, базари на био- и фермерски продукти от Родопите, занаятчийски работилници, етноселище и изложения бяха представени в програмата на събора.

Галаконцертът "Родопска вечер" открои красотата на музиката на Родопите в изпълнение на ансамбъл "Родопа", на "100 каба гайди", "101 каба гайди", "Каба кабадайлии", Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Николай Славеев и др.

Съборът бе закрит днес с церемония по награждаването на лауреатите на националния фолклорен конкурс.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2060 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Чеверме патриот

2019.07.21 | 19:08

1

Хубаво е и някъде другаде, освен на маса, да се чувстваме българи.

Tupa smrad 95%

2019.07.21 | 21:00

2

Debilite za masa, milo i drago davat, no kogato tryabva da izlyazat na izbori, spat ismarduat v sobstvenite si izprajnenia

Добави коментар

Водещи новини