Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

  • 20 юли 2019 18:10

  • 2091
  • 7
Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина
© Булфото

Над 200 000 посетители са преминали през Роженския събор в първите два дни от националното фолклорно събитие. Поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдството "Рожен 2019" протича при внушително присъствие на българи от чужбина. Това сочат данни на организаторите. Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив, заяви в словото си пред празнуващото множество председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

Председателят на парламента поведе голямото роженско хоро, което се извива на обяд в 12 часа в дните на събора. Сред гостите на събитието бе и председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е.

Трябва да вземем пример от Рожен, за да бъдем по-разумни, по-мъдри и по-обединени в името на България, заяви пред журналисти Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на. Според нея Рожен е уникален събор, който "пази традициите и ни прави по-силни, защото тук се отваря сърцето и душата".

Не спираме да се надяваме, че ще намерим съгласие по темите, които са от национално значение, коментира д-р Дариткова. Тя допълни, че ще предадат на колегите си от всички парламентарни групи посланието от Рожен за единството и обединението. Искрено вярваме и продължаваме да работим в тази посока, винаги сме били за диалог и за обединение на усилията, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Музика от всички фолклорни области на страната звучи на 4 сцени на Рожен в изпълнение на над 3500 участници в Националния фолклорен конкурс. В сензацията на втория ден от събора се превърна 28-годишната Рейчъл от Тексас, изпълнила изключително емоционално, точно и красиво "Девойко, мари хубава". Младата американка посещава за първи път България, след като вече е влюбена в българския фолклор. Неповторимото й изпълнение на емблематични български фолклорни песни не издава и за миг, че пее чужденка.

Рейчъл разказа пред журналисти, че сама е научила българските песни, слушайки ги от записи в интернет. Допълва, че е очарована от първата си среща с България, която има най-хубавата фолклорна музика с най-сложния ритъм.

Над 100 деца и младежи участват в провеждащия се за първи път на Роженския събор конкурс за автентични народни носии. Най-малкият участник, пременен в носия е момиче на една година. Кукер с 50 чана е сред претендентите в конкурса с автентични облекла.

Музейни и етнографски изложби, изложения на занаятчийски и местни кулинарни произведения, базари на био продукти са представени в съборното селище на Рожен. Щандове с мурсалски чай, продукти от горски плодове и гъби, млечни и месни храни от фермата представят Родопския регион. Посетителите в Етно селище на Роженските поляни имат възможност да получават уроци по гайда, да учат родопски хора или народни песни. Етно селището представя възстановки на къщи от различни етнографски области на страната.

Програмата на събора днес продължава с гала концерт "Родопска вечер" от 20 часа. Зрителите на концерта под звездите на Рожен ще видят спектакъла "Невястата" на ансамбъл "Родопа", изпълнение на "100 каба гайди", "101 каба гайди", "Каба кабадайлии", Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Николай Славеев, оркестрите "Рожен" и "Родопски солисти" и др.

Утре е заключителният трети ден от Събора на народното творчество и животновъдството, когато ще бъдат обявени лауреатите на Националния фолклорен конкурс "Рожен".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2091 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
БГ действителност

2019.07.21 | 10:16

7

Българите не забелязваме природните красоти на страната ни, както и нейното народно творчество. Но чужденците ги забелязват и се влюбват в страната ни. Много дори идват да живеят в нея. Ако имаме кадърни политици които да приравнят заплатите и пенсиите ни както тези в ЕС, страната ни ще бъде прекрасно място за живеене. Но еничарите се стремят да прогонят българите от родината си и на тяхно място да заживеят туземци.

аз

2019.07.21 | 00:13

6

Важно е да играем хорца, и да надуваме гайди, пък бъдещето на децата ни - да става каквото ще!

2019.07.20 | 23:12

5

Дали се прави секс на този събор?

2019.07.20 | 23:08

4

Крепете семейството като зеницата на окото и Раждайте деца.
Това е спасението да я има България.

Иван

2019.07.20 | 20:50

3

Браво

2019.07.20 | 18:25

2

докато има живи бивши и настоящи комунисти в България обединението е трудно осъществимо тяхната цел винаги е да разединяват за да властват /разбирай КРАДАТ/

Българ

2019.07.20 | 18:20

1

За събори имаме време, ма да се хванем и да си оправим скапаната държава, нямаме а???

Добави коментар

Водещи новини