Честваме 116 години от Илинденско-Преображенското въстание

  • 20 юли 2019 08:12

  • 1222
  • 2
Честваме 116 години от Илинденско-Преображенското въстание
© Novini.bg (архив)

Навършват се 116 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание - естествено продължение на опитите за политическо и духовно освобождение и обединение на българския народ.

Илинденско-Преображенско въстание е въстание в Османската империя, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август (нов стил) 1903 година и обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. По данни на ВМОРО, заради потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в България.

Илинденско-Преображенското въстание избухва преждевременно, преди да бъде завършена всестранната подготовка на населението. Затова масово въстание избухва само в два революционни окръга. През 1903 г. не съществуват реални възможности за победен изход от въоръжена борба. Османската империя все още притежава огромни човешки, военни и икономически ресурси, които не могат да бъдат пречупени от една балканска държава, а още по-малко от населението на една провинция.

Международното положение също не позволява благоприятен изход. Великите сили все още не са готови да пристъпят към решаване на сложния Източен въпрос. Русия е заета в Далечния изток, където назрява въоръжен конфликт с Япония. Австро-Унгария, другата държава с решаващ глас в балканските дела, все още не е завършила юридическото присъединяване към империята на окупираните през 1878 г. Босна и Херцеговина, за да допусне ново преразпределение на политическата карта на полуострова. Балканските държави също много внимателно и ревниво следят борбите на българското население за свобода и са решителни противници на реформи без тяхно участие, тъй като това означава застрашаване на интересите им в района, независимо от това колко обосновани са били те. Въпреки поражението, въстанието събужда европейското обществено мнение.

Празничен концерт по случай 116 години от Илинденско-Преображенското въстание ще се проведе в парка в район „Аспарухово“ във Варна. Началото е от 10 часа със заупокойна молитва. Половин час по-късно стартира и богатата музикална програма с участието на ансамбъл "Гоце Делчев".

Район „Илинден” на Столична община и Народно читалище „Гоце Делчев – 1927“ организират днес в парк "Света Троица" тържествено честване по повод 116 години от Илинденско-Преображенското въстание и 31 години район „Илинден“.

Празникът ще започне в 18:00 ч. с Възпоменателен ритуал и поднасяне на цветя пред паметника на илинденци, а от 18:30 ч. ще има Празничен концерт на лятната сцена в парка със специалното участие на Йорданка Христова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1222 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВМРО-ИЛИНДЕН МАКЕДОНИЯ

2019.07.21 | 09:47

2

ИЛИНДЕНСКО ВОСТАНИЕ СО МАКЕДОНСКО А ВАШЕТО Е ПРЕОБРАЖЕНСКО ВО БУГАРСКО.БУДЕТЕ КОРЕКТНИ ВО ИСТОРИЯТА НА ЗАПАДНИ БАЛКАНОТ

Иван

2019.07.20 | 08:57

1

Поклон пред героите,и смърт за сръбските подлоги

Добави коментар

Водещи новини