Алпинистът Иван Томов ще бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Русе"

Алпинистът Иван Томов ще бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Русе". Предложението бе прието по време на днешното заседание на Общинския съвет /ОбС/ в крайдунавския град.

35-годишният Иван Томов загина на 17 май тази година на слизане от четвъртия по височина връх в света - Лхотце /8545 м/, който ден преди това изкачи без допълнителен кислород.

Званието се присъжда за изключителни постижения и ярък принос в развитието на алпинизма.

От Общинския съвет припомнят, че Томов се е занимавал активно с планинарство още през ученическите си години. Бил е член на туристическо дружество "Приста", завършил е и курс за планински водачи. От 2005 г. се занимава с алпинизъм, като има множество изкачени върхове на Балканите, в Алпите, Кавказ, а след 2009 г. и в Памир, Каракорум и Хималаите.

През юни 2013 г. Томов оцелява при терористичен акт в базовия лагер на Нанга Парбат (8126 м), Каракорум, Пакистан, при който смъртта си намират 11 алпинисти. По същото време той изнася багаж към Лагер 2 и това го спасява.

Година по-късно, заедно с Боян Петров, покорява осемхилядника Броуд пик (8047 м). Това е и първият осемхилядник, изкачен от русенски алпинист.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет