Младежи и девойки от цялата страна ще получат начална военна подготовка във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - Варна

  • 16 юли 2019 13:07

  • 445
  • 0
Младежи и девойки от цялата страна ще получат начална военна подготовка във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - Варна
© Министерство на отбраната

Общо 27 души от различни населени места в страната (15 мъже и 12 жени) започнаха обучението си в курс по начална военна подготовка във Висшето Военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В продължение на четири седмици (15 юли - 9 август 2019 г.) те ще изучават военния устав, опазване на хората и околната среда в условията на ядрена химична и биологична защита, евакуационни дейности и др. Курсистите ще имат часове по стрелба и тактическа подготовка, действия в отговор на терористична заплаха, инженерна подготовка за осигуряване на различни видове машини и др.

Сред участниците в обучението има учители, студенти, спортисти и др., на различна възраст и с разнородно образование, но всички са мотивирани да покажат високи резултати. Курсът ще завърши на 9 август във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ с най-старата и свята воинска традиция – полагането на военна клетва.

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще проведе и курс по специална военноморска подготовка. От 12 до 30 август вече завършилите начална военна подготовка, могат да надграждат знания и умения. До края на годината остават още по един курс по начална и специална военна подготовка, за които могат да кандидатстват желаещите български граждани. До 16 август се подават документи за курса по начална военна подготовка, който се провежда от 30 септември до 25 октомври в Единния център за начална военна подготовка в Плевен.

До 26 юли се подават документи за курса по специална военна подготовка, който се провежда от 9 до 20 септември - „Комуникационни и информационни системи във Въоръжените сили“ в Националния военен университет „Васил Левски“ факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен. Кандидатите за начална и специална военна подготовка по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България трябва да отговарят на изискванията: да са пълнолетни граждани на Република България и да нямат друго гражданство; да са годни и психологически пригодни за военновременна служба; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер; срещу тях да няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. За периода на обучение по начална и специална военна подготовка се осигуряват безплатно настаняване, хранене и униформа, медицинско обслужване и задължително застраховане.

За повече информация, желаещите може да посетят най-близката структура на Централно военно окръжие (военните окръжия в областните градове или офисите за военен отчет в общините/районите). Може да се обаждате и на единен телефонен номер 0700 20 407 (без код от всички телекомуникационни оператори на територията на страната).

Последвайте канала на

Мая Йорданова
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини