Мика Зайкова: Държавата трябва енергийно да подпомага 65 на сто от българите, защото са бедни

По повод на информацията, че социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  издаде заповед за определяне на месечния размер на помощта за отопление на 93,18 лв., което е с 24,5% повече в сравнение с миналия зимен сезон, пред "Новини.бг." проблемът коментира финансовият експерт и дългогодишен синдикалист Мика Зайкова.

Щом токът ще се продава на пазарен принцип, то трябва да има предварително разработена стратегия за подпомагане на енергийно бедните хора у нас. Сега това се прави, спрямо онези граждани, които имат много ниски доходи - в рамките на около 150 лв. Досега помощтта за тях беше за по 375 мегавата, а сега вече по 500 мегавата на сезон.

Проблемът обаче е в това, че токът, който сега се определя като цена за битовите потребители, е дефакто субсидиран, защото не отговаря на пазарната цена. Но токът за битовото потребление и този за промишлеността, са като скачени съдове и колкото повече се подтиска цената за битовото, толкова се покачва на промишления. Това не е причина за огромните флуктоации на енергийната ни борса, а манипулациите - изнасяме евтин ток навън, а тук причиняваме дефицит на енергия и вдигаме цената. Това е пълно безобразие, разбира се.

Струва ми се, че предложението на енергийната министърка Т.Петкова не е съвсем коректно. Тя тласка промишлените потребители да сключват дългогодишни договори.Смятам, че това не е правилно и де факто основният предмет на борсата е именно токът "Ден напред". Дългогодишните договори изключват пазарния принцип, правят се договорки. Сега бизнесът е поставен на колене.

Средната цена на мегаватчас в Европа е между 35-37 евро, а в България е 99,99 евро и това е пълен абсурд. Бизнесът има сключени договори навън заради стоките, които изнасят, а енергията е елемент на всяка себестойност и й влияе цената на тока. Сега търговците не могат в движение да променят цените на стоките, защото ще загубят пазарите си. Цялата тежест от увеличението пада на вътрешния пазар и вече ще им е трудно да удържат цените. Това означава, че ударът ще се поеме от бедните потребители и вътрешните фирми, скок на цените на стоките и инфлация, разбира се.
Така нашите производители губят своята конкурентност навън. Преди енергията да мине изцяло на пазарен принцип, трябва добре да се обмисли и наистина правителството да разработи стратегия, но и да задели значителни средства за подпомагане. Смятам, че около 65 на сто българите трябва да бъдат енергийно подпомагани.

Нашата борса не е включена в борсовият кръг на Европа, ако това стане няма да могат от енергетиката у нас да си правят каквото си искат. Според мен повишаването на цената на промишления ток у нас е чиста спекулация. На вътрешния пазар вдигат цени, правят изкуствен дефицит, а изнасят евтин ток навън.

 

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет