Александър Ненков: Губещите партии винаги обвиняват победителите в манипулации

  • 10 юли 2019 18:17

  • 1006
  • 0
Александър Ненков: Губещите партии винаги  обвиняват победителите в манипулации
© булфото/архив/

Вчера управляващите от ГЕРБ внесоха предложение за отмяна на машинния вот на предстоящите на 27 октомври избори за органи на местната власт. Подкрепиха ги от ОП и "Воля", ДПС все още няма официална позиция, а от БСП са категорично против. Коментар за мотивите на вносителите пред "Новини.бг." направи депутатът в три състава на Народното събрание от ГЕРБ Александър Ненков. Той е политик, икономист, син на уважаваните юристи - конституционният съдия Румен Ненков и председателката на КЗК Юлия Ненкова:

"Най-важният ни аргумент като вносители на предложението на местния вот наесен да не се ползва опцията за машинно гласуване е, че процедурите ще затруднят неимоверно много основно за хората от секционните комисии. 6000 машини за гласуване много биха усложнили и объркали тези хора, които, да си кажем честно, вършат една неблагодарна дейност и са много натоварени. Всички ние сме наясно, че изборите за органи на местната власт по принцип са сложни като организация.

Във времето напред, когато се отработят и прецезират способите и организацията на гласуването с машини, то ще се случи. Смятаме обаче, че на този етап нямаме готовност затова и само би настъпила още по-голяма суматоха, объркване, хаос. 9 милиона бяха похарчени за гласуване с машини на евровота и колко процента от българите се възползваха от този способ? Едва малко над 7 на сто от гласувалите. За местните избори ще трябват двойно повече от уредите. Но не става въпрос за оскъпяването на гласоподаването или за икономии. А за неговата ефективност.

Хората от СИК-овете на последния вот се затрудниха, бяха сгрешили протоколи от машинното гласуване, настана пълна суматоха. Ние смятаме, че трябва да отчетем реалностите и да проявим съчувствие към тях. Не е разумно да си правим скъпо струващи експерименти и да компроментираме вота, който отново подчертавам, е доста сложен за организация и без машини.

Всяка партия, която не си харесва изборните резултати, първо веднага започва да говори за манипулации и шашми, а след това посяга да поправя и ремонтира Изборния кодекс. На евровота бяха ползвани машини, ама това не спря нито БСП, нито другите, които не си харесват постиженията, да твърдят, че било имало купени гласове и т.н..Затова у нас изборните правила не са устойчиви и валидни за дълги периоди от време, а ги променят нонстоп преди всеки следващ вот като непрекъснато политизират тази важна тема.

Не може и не бива да се отрича, че в последните години изборите стават все по-добре организирани и спокойни, няма ги вече истериите от миналото, в секционните комисии работят уравновесени хора, въпреки че трудът им, както вече споменах, е доста неблагодарен. На евровота тези хора бяха на крак от неделя до сряда и се заканваха, че повече няма да се хванат на тази работа без значение какви пари ще им дадат. Та представете си на местните избори, ако им вкарат и машини какво ще стане! Това са хиляди хора, трябва да проявим милост към тях и да се опитаме да обекчим труда им, а не да ги натоварваме допълнително.

Дотук имаме подкрепата това да не се случи от "Обединени партриоти" и "Воля". В комисия обсъждахме и с колегите от ДПС и БСП. Социалистите категорично не искат да ни подкрепят, а от движението все още не са изразили конкретно становище. Отговорността за изборите обаче се носи от управляващите, не от опозицията, затова смятаме, че отговорно поведение е изборният процес да се облекчава, а не да се усложнява".

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1006 0

Свързани новини

Водещи новини