СБА: Не са нужни повече часове кормуване, трябва по-строг контрол на инструктурите

  • 10 юли 2019 14:39

  • 466
  • 2
СБА: Не са нужни повече часове кормуване, трябва по-строг контрол на инструктурите
© pixabay

Съюзът на българските автомобилисти категорично не подкрепя драстичното увеличение на броя на часовете в курсовете за подготовка на водачи. Увеличението на броя на часовете не е подкрепено с актуална статистика за увеличаване броя на ПТП, причинени от новообучени водачи. Това се казва позиция на СБА.

От съюза на автомобилистите допълват, че след проведена анкета сред преподавателите инструктори от СБА, става ясно, че може да се предвиди увеличение на часовете по практика, но с не повече от 5 часа. За същото обучение в ЕС са предвидени средно 22-25 часа. Не трябва с безопасност да се оправдаваме и да правим рекорди по часове за обучение, вместо да увеличим качеството, както и да търсим отговорност от всеки инструктор и всяка школа. Друг основен проблем, който остава незасегнат, е самият изпит за придобиване на свидетелство за управление на МПС. Тук е важно да изтъкнем, че както и да е обучаван един курсист, изпитът е решаващият етап, след който той получава шофьорска книжка. В това отношение е много по-важен контролът върху самите изпити и правилната преценка на изпитващите, а не броят часове, през които курсистът се е подготвял за изпита.

СБА подкрепя увеличение на часовете по практика, но не с повече от 5 часа, както и използване на симулатори за обучение, но не повече от 4 часа. Часовете по теория могат да се намалят с 1/3 и да се намери възможност за онлайн обучение по теория. Трябва задължително да се публикува успеваемостта на всеки инструктор и школа, като ПТП на техни курсисти. В самото обучение и изпит трябва по-малко да се намесва държавата. Обучението за водачи на МПС би могло да поскъпва, но не по този начин. Трябва повече свобода на инструктора, включително да преценява колко учебни часа са необходими за добра практическа подготовка в зависимост от качествата на обучаемия. В някои от страните, където има доста добра безопасност на пътя няма задължително обучение, а скъп и непробиваем за купуване изпит.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
466 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ТИР

2019.07.10 | 16:14

2

Напротив СИЛНО е необходимо да се увеличат часовете на кормуване , както и на правилника !!! Някога бяха 3 м и пак нямахме такова самочувствие като сегашните новоизлюпени за 1 м шофьори !!! Някои от тях имат по една вечер нощно каране, други пък един път на магистралата с 60 км са карали и вече са готови шофьори ???? Да не говорим за купените книжки и за неграмотните също....резултата е плачевен по пътищата от новоизлюпени шофьори за 1 месец курс !!!

2019.07.10 | 14:58

1

Аз съм карал курс за професионален шофьор шест месеца, след три години трудов стаж на товарен автомобил над три тона, още четиридесет и пет дни за категория. Ако вие мислите, че ще направите шофьор с 20-25 часа кормуване, жестоко се лъжете. Всичко каквото говорите са глупости.

Добави коментар

Водещи новини