Доц. Татяна Буруджиева: БСП се управлява от политически крайно неграмотни хора

05 юли 2019 17:46

Доц. Татяна Буруджиева: БСП се управлява от политически крайно неграмотни хора
© новини архив
7787 0

Интервю за "Новини.бг" за горещите политически събития, които през изтеклата седмица са пак вляво, с доц.д-р Татяна Буруджиева, политолог, преподавател, бивш депутат от БСП.

 

- Доц. Буруджиева, защо се правят рокади в Изпълнителното бюро /ИБ/ на БСП, махат знакови социалисти като Антон Кутев, Валери Жаблянов и др., но председателката Нинова отказа да подаде заявена от нея оставка, заради загубите им на евровота?
- Това е пореден ход от една много ясна стратегия от година насам за преместването на цяла партия от едно на друго място и превръщането й от масова и лява в лидерска и не толкова лява. Раздуването на броя на членовете на бюрото се прави, за да се намери място на доверени нейни хора, на които са им били обещани позиции. Лидерката пренебрегва Националният съвет /НС/, тъй като очевидно не го харесва достатъчно и затова раздува мащабите на ИБ. Хората с организационна култура са наясно колко трудно се работи с бюро, в което има 21 души. Решенията пак ще бъдат вземани еднолично от Нинова.
Ясно е защо махат Валери Жаблянов - той има различно мнение и не се страхува публично да го афишира, с това не е удобен. Персонификацията на скандалите в партията продължава. По същите причини си тръгва и Антон Кутев. Такива хора като тях не са толерирани от сегашното ръководство и затова или те сами напускат, или ги гонят. Не е достатъчно един председател да твърди: "Аз не съм вожд". То и Сталин така е казвал и е твърдял, че е човек от народа. Диктаторите никога не си признават, че са такива. Виж, Кристиан Вигенин е друга работа - той дължи кариерата си на предходни ръководства в БСП, но се отрече от тях и ги предаде. Чух, че сега го готвят за зам.-председател на НС.

- Правилна ли беше позицията на соцпартията за намаляването на партийната субсидия до 1 лев на глас, както пожелаха над 2,5 милиона българи на референдум, според вас?
- БСП показа, че иска да направи нещо, ама не знае как и няма капацитет затова. Партийното ръководство внесе искане за оставката на финансовия министър Владислав Горанов понеже, според тях, не можел да смята добре и дал повече пари на партиите. Обаче каква е файдата само да задаваш въпроси? Те не са извънпарламентарна опозиция, имат всички инструменти да предлагат и реализират рационални политики. Но не го правят, вместо това задават въпроси. Нямат предложения, нито капацитет да са алтернатива на ГЕРБ и това много ясно пролича и по повод на субсидията.

- Лична председателска ли е войната срещу лидера на ПЕС Сергей Станишев - днес ръководството на партията пак излезе с позиция срещу негово изявление, в което той казва добри думи за премиера?
- Партията се управлява от хора, които не знаят какво значи да си политик и да правиш политика. БСП се ръководи от политически крайно неграмотни хора. Студенти по политология са по-грамотни от тях. Като претендират да управляват цяла държава, е добре да се понаучат преди това как се правят нещата. Станишев в конкретният случай коментира поведението на премиера Бойко Борисов на международната сцена, не е говорил за вътрешната ни политика. Аз не зная да има друга държава, в която политиците така да се маскарят един друг на международна сцена. Много съжалявам за всичко това, но най-вече за читавите хора в изпълнителното бюро, които позволяват да стават заложници на такава тежка неграмотност.

- Протестен ли, ляволиберален ли или друг - какъв е обликът на БСП днес и има ли кауза?
- Каузата на БСП днес е да вземе властта, да разполага неограничено със средства и да ги харчи така, както намери за добре. Тъжно е и съжалявам.

- "Корнелия стори това за БСП, което направиха гъските за Рим" - това е заглавието на един задълбочен анализ на млад, интелигентен човек - Николай Николаев, който той написа тези дни след като напусна БСП след 12-години членство. Казва, че партията е деидеологизирана и й липсват "червени кръвни телца". Така ли е наистина?
- Да, липсват й "червени кръвни телца". Липсва й представа затова какво представляват ценностите за една политическа сила. В БСП не могат да формулират леви политики. Там вече всичко е грозно и агресивно - поведението, езикът, стилът и всичко останало силно напомня на 90-те години от миналия век, когато СДС тръгна към разпад. Боли ме да признавам тези истини, защото съм ляв човек и никога не съм го крила. Като политолог съм наясно още, че разпадът на една партия винаги предизвиква трусове в държавата.

Аделина Делийска
7787 0

Свързани новини

Водещи новини