Откриха огнище на африканска чума по домашните свине в село Жернов, област Плевен

  • 03 юли 2019 19:00

  • 1950
  • 6
Откриха огнище на африканска чума по домашните свине в село Жернов, област Плевен
© Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) получи сигнал за повишена заболеваемост в животновъден обект в село Жернов, област Плевен на 2 юли 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

В личното стопанство се отглеждат 14 свине, от които 2 са умрели. След постъпило уведомление за случая в Областна (ОДБХ)-Плевен, незабавно е сформиран екип за проверка на място.

Взетите проби от умрелите прасета са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Труповете на животните са загробени в близост до стопанството, а на мястото е извършена дезинфекция.

БАБХ незабавно е предприела мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 4 юли, при спазване на изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Директорите на ОДБХ в Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас ще свикат заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи, за предприемане на спешни мерки за предотвратяване възникването на заболяването.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тях се отглеждат домашни свине в обекти тип „лично стопанство“, няма индустриални и фамилни ферми за свине, както и източнобалкански свине.

В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно евтаназиране на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи от 10-километровата надзорна зона.

Радина Лазарова
1950 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2019.07.04 | 03:47

6

изтребват домашните животни , защото българинът е оцелял 1300 с прасета в двора , на хората , които печатат парите това не им харесва , планът е в българия населението да се подмени етнимески и умствено в рамките нола така наречения "преход" , това е , просто това село е следващото в списъка

2019.07.04 | 03:39

5

африканска чумав нашия климат не вирее, това е унищожаване на храната на хората

ЕЛ ДУПО

2019.07.03 | 21:44

4

ПАК СЕ ПОЧВА

2019.07.03 | 21:35

3

то и парламента има много прасета ама как не ги лови никва болест

2019.07.03 | 19:52

2

не избивайте свинете, нека заразят всички свине първо в околията а след това в цяла България.

име

2019.07.03 | 19:44

1

има и такава чума в парламента. най.болен е шиши.да се умъртвят веднага.

Добави коментар

Водещи новини