От БАБХ разкриха кой е виновен за заразените със салмонелоза деца в Русе

  • 02 юли 2019 17:02

  • 799
  • 1
От БАБХ разкриха кой е виновен за заразените със салмонелоза деца в Русе
© БАБХ

Служител на Детска ясла № 9 в Русе е заразоносител на салмонелна бактерия и причинител за хранителното заболяване на децата. БАБХ отменя заповедта за временно прекратяване дейността на Детска млечна кухня, а служителката е отстранена от работа. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

На заседание на кризисния екип на Областната дирекция по безопасност на храните – Русе (ОДБХ-Русе) и Регионалната здравна инспекция – Русе (РЗИ-Русе), по повод случаите на потвърдено хранително заболяване на деца от Детска ясла № 9 в град Русе и положителните за Салмонела група Б деца, след разглеждане на резултатите от лабораторните изпитвания се установи, че се касае за заразоносител на салмонелна бактерия от член на персонала на Детска ясла № 9 в град Русе. Комисията констатира, че в резултат на това е възникнало вътреяслено заразяване на шест деца от детското заведение.

Служителката от яслата, с положителен резултат за салмонелна бактерия, е отстранена от работа. След лечение и изследване с отрицателен резултат за Салмонела, ще бъде възстановена на работа.

Резултатите от изпитваните проби на готова храна, работни повърхности, производствена среда и ръце на персонала от Детска млечна кухня (ДМК), са получени вчера, 1 юли от Изпитвателно диагностична лаборатория – гр. Варна. Пробите са без отклонения от референтните стойности и отрицателни за наличие на салмонелна бактерия. Отрицателни са и резултатите за салмонелна бактерия на персонала на ДМК – 20 работници, потвърждава лабораторията на РЗИ-Русе.

След изясняване на ситуацията – съмнение за взрив от хранително заболяване, от ОДБХ-Русе отменят издадената заповед за временно прекратяване на дейността на Детска млечна кухня. Ще бъде възстановено приготвянето и реализацията на храната в обекта и изхранването на детското заведение.

Припомняме, че веднага след получаване на известието от РЗИ-Русе на 27 юни, инспекторите от отдел „Контрол храни” – ОДБХ-Русе предприеха необходимите действия по компетенции. По повод случая беше сформиран Кризисен екип с представители на ОДБХ-гр. Русе. Извършена беше проверка на Детска ясла № 9, където има регистрирана разливочна за получаване на храна, приготвена от Детска млечна кухня.

Взети бяха проби за лабораторно изпитване, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и технологично оборудване, отривки от ръцете на персонала. Персоналът на Детска млечна кухня бе насочен за микробиологично изследване – Салмонела група Б.

Радина Лазарова
799 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
hihi

2019.07.02 | 17:24

1

Млечната кухня в Русе ще оцелее нищо,че има десетки които готвят по чистичко(но това е друга тема) служителката ще я възстановят като се оправи :) ...е как нема след като тя не е виновна-па за "лабораториите" анализирали случилото се .........всъщност може да попитат директорката от Варна за подробности около лабораториите и начинът на работа,но тя горката ще трябва да пита по София к.во да каже и става виенско колело :)

Добави коментар

Водещи новини