КЗК: Има картел в санирането

  • 01 юли 2019 20:49

  • 2063
  • 7
КЗК: Има картел в санирането
© Булфото (архив)

За картел в санирането предупредиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Над 50 фирми са манипулирали обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност, обясниха от комисията. Фирмите са участвали в поръчки за енергийно и техническо обследване на сградите, като предварително са се договаряли коя фирма къде ще спечели. От Антимонополната комисия са установили три картела, участващи в търгове в Търговище, Пловдив и Гоце Делчев.

На 16-етажен блок в квартал „Южен” в Пловдив например конструктивно обследване е направила фирма, която според КЗК е част от картел с обществени поръчки по програмата за саниране. По телефона управителят отказа интервю за БТВ, но коментира, че не са участвали в картел. В Пловдив има над 70 блока санирани по програмата, все още не е ясно на колко от тях фирмите, направили енергийно и техническо обследване, са от уличените.

„Предварителната оценка на комисията е за нарушения картелни споразумения, които представляват манипулиране на обществени поръчки, разпределяне на обекти между участници и уговорка всеки да подаде оферта на своята максимална цена по рамково споразумение”, обясни Ирина Тагаринска, директор дирекция „Антитръст” в КЗК.

Сигналът за картел до КЗК подава кметът на Търговище още преди три години. Дарин Димитров разказва, че се е усъмнил в некоректни дейности от страна на кандидатствалите фирми, касаещи разпределение на работата.

От КЗК са проверили три от 50-те фирми, в които са открили нарушения. Сред събраните от тях доказателства е и електронна кореспонденция между фирмите, в които са уговаряли цените  по обществените поръчки.

 

Филип Епитропов
2063 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
някой си

2019.07.02 | 10:50

7

добре, че е подаден сигнал, че да го установят. Явно всичките институции в страната спят.

До RMM

2019.07.02 | 06:41

6

За заспалия народ, си прав !

Ако не беше заспал, България нямаше да е единствената държава в Европа, която остави псевдокомунистическия режим на мафията БКП, само да си смени името и да превърне България в нейна частна собственост, при това за за "без пари", т.е. Да я открадне !

Защо сега мрънкане, когато единствено правителствата на ГЕРБ са тези, които правят нещо за
България ?!2019.07.01 | 23:05

4

bravo bre maloumnici a da vi kaja li ntce shefa na kartela pri saniraneto e metreskata bockova lilianka.

До простия мангал !

2019.07.02 | 06:31

5

Начукай си го бе, малоумник !

Мозъка ти е, като на овца !

Антон

2019.07.01 | 23:04

3

"са установили три картела, участващи в търгове в Търговище, Пловдив и Гоце Делчев." - не думайте бе!!! В София поне всичко е честно, така ли?!

2019.07.01 | 22:29

2

Добро утро, КЗК!

RMM

2019.07.01 | 21:21

1

То цялата ни държава е един голям "картел", а тази комисия е същата като комисията КПКОНПИ и други подобни мафиотски структури. Само проверете кои фирми печелят поръчки и на кого са, друго не ви трябва. Заспал народ, мафиотска държава.

Добави коментар

Водещи новини