Президентът наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар-2019"

  • 19 юни 2019 10:57

  • 235
  • 0
Президентът наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар-2019"
© Булфото (архив)

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар-2019" на учебния полигон "Ново село".

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили у нас прие тържествения строй и поздрави участниците в учението. Гостите наблюдават динамичен показ на съвместни действия на многонационалния усилен батальон, предаде БТА. Демонстрацията включва отработването на различни тактически бойни действия от усилен механизиран батальон от три механизирани роти от военнослужещи от България, Северна Македония и Албания с осигурена авиационна поддръжка от щурмови самолети СУ-25К и двойка въртолети "Апачи". Ще бъде представена и авиомедицинска евакуация с въртолет "Кугър". След демонстрацията ще бъде представен статичен показ на бойна техника, а накрая на участниците ще бъдат връчени сертификати.

Националното тактическо учение с бойни стрелби "Ответен удар 2019" започна на 7 юни тази година. В него участват над 600 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили на Българската армия. Те са от състава на 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти и авиобаза "Крумово". В учението са включени също една механизирана рота от Сухопътните сили на САЩ, един пехотен взвод от Албания, пехотен взвод от Северна Македония и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.

Взаимодействието на участващите военни формирования в изпълнението на задачи, характерни за съвместна отбранителна операция, наблюдават още началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, генерал-адютантът на Националната гвардия на щата Масачузетс генерал-майор Гари Кииф, началникът на Генералния щаб на армията на Северна Македония генерал-лейтенант Васко Гурчиновски и началникът на Главния щаб на Сухопътните войски на Гърция генерал-лейтенант Георгиос Камбас.
Учението има за цел усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост на войските на национално и съюзническо ниво при отбранителни операции в зоната за сигурност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини