Все повече тийнейджъри предпочитат работата вместо училището

  • 12 юни 2019 17:06

  • 625
  • 0
Все повече тийнейджъри предпочитат работата вместо училището
© Pixabay

Все повече непълнолетни се хващат на работа. Това показват данни от изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда”. Според статистиката за изминалата 2018 година са подадени над 8 хиляди молби за наемане на работа на лица до 18-годишна възраст.

Поводът за повдигането на темата е Световният ден срещу детския труд, който се отбелязва всяка година на 12 юни от Международната организация на труда. В световен мащаб близо 152 милиона деца са на трудовия пазар вместо да ходят на училище. Затова и мотото на Световния ден срещу детския труд е “Децата не трябва да работят на полето, а за мечтите си”.

Най-много непълнолетни лица се наемат в икономически дейности: "Ресторантьорство"; "Хотелиерство" и "Търговия на дребно".

Според българското законодателство право на работа при изричното позволение на родител имат лица, навършили 16 години. Трудът на малолетни е строго забранен от закона, обясняват от ГИТ.

Затова и агенцията следи строго положението на трудовия пазар в България. За 2018 г. са били констатирани 116 нарушения, обясняват от “Главна инспекция по труда”.

Когато контролните органи на Агенцията установят такива случаи, те подават сигнал до Прокуратурата. При необходимост се сигнализират и други органи за закрила на детето, както и районните управления по образование с цел установяване дали децата посещават училище и за предприемане на мерки за връщането им в час.

Последвайте канала на

Novini.bg
625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини