Инж. Радослав Калчев: Ударът от мълния е сравним с удар от влакова композиция с 50 вагона

  • 04 юни 2019 07:37

  • 1348
  • 0
© Кадър: БТВ

Силата на една мълния е от 100 киловолта до 1 млн. волта. Ударът можем да го сравним с удар от една влакова композиция с 50 вагона. Мълнията е явление, което се движи в определен въздушен канал и пада на случаен принцип. Та е с размер 1-2 см. Това каза инж. Радослав Калчев в ефира на БТВ.

По думите му най-често мълниите, които падат на земята са от типа земя - облак. Височината на една мълния е от 2,5 до 20 км.

Кълбовидната мълния е абсолютен феномен. Тя не е изучена. Не можем да я изследваме достатъчно добре. Може да е с размери от 20 см. до няколко метра. Движи се на случаен принцип. При допир се взривява. Тя е изключително опасна, защото отделя изключително голяма енергия. Появява се в края на бурята, коментира Калчев.

Сухата мълния най-често се появява при горски пожари. Издигащите се сухи частици се издигат към небето и помагат за о0бразуването ѝ.

Експертът даде безценни съвети, които биха могли да спасят живота ни по време на гръмотевична буря. „На открито трябва да се стремим да стоим далеч от отделно стоящи дървета, да стоим със събрани крака, не размахваме ръце и ако е възможно да приклекнем. Ако сме в планината, да не сме в най-високата част, защото мълниите падат най-често там“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини