НСО ще продължи да се придържа стриктно към разпоредбите на приложимото законодателство за дейността си

  • 30 май 2019 16:39

  • 1292
  • 1
НСО ще продължи да се придържа стриктно към разпоредбите на приложимото законодателство за дейността си
© НСО

По повод традиционно повишения интерес относно реализирани от Националната служба за охрана (НСО) функции и правомощия по Закона за НСО, Службата напомня, че разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация ограничават възможностите на НСО да предоставя информация за конкретно охранявано лице.

Разгласяването, в т.ч. потвърждението или отрицанието, на факти и обстоятелства относно оперативно изпълняваните задължения на Службата, включително посочването на конкретни охраняеми лица, ще постави под условие спазването и на духа, и на буквата на закона, в чиито обхват попада дейността на Националната служба за охрана.

Като проявява пълно разбиране към обяснимия от гледна точка на моментния публичен дневен ред интерес, НСО е длъжна да заяви, че и занапред ще се придържа стриктно към разпоредбите на приложимото законодателство за дейността на Националната служба за охрана и за защита на класифицираната информация.

Националната служба за охрана отправя апел към медиите и към гражданите да проявят разбиране към принципите, към които НСО е призвана по закон да се придържа, включително спазване на Конституцията, законите и международните договори, по които Република България е страна; зачитане правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство; политически неутралитет (чл. 3 от Закона за НСО). Без да прави компромис с прилагането на законодателството Националната служба за охрана ще продължи да полага усилия за повече откритост, отзивчивост и акуратност в подкрепа на обществената функция на медиите и винаги в интерес на сигурността на българските граждани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бибитко

2019.05.30 | 18:04

1

Абе смешници къде в нормативната Ви уредба пише, че охраняваното лице може само да управлява автомобил на НСО. Е на това отговорете.

Добави коментар

Водещи новини