Цвета Караянчева в Рим: Горди сме, че над 300 млн славяни пишат на кирилица

Днес, прекланяйки глава пред делото на светите братя Кирил и Методий, ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица, която е третата азбука в Европейския съюз. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на пред присъстващите на поклонението пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим. На поклонението присъстваха и членовете на делегация на Република Северна Македония, които също са в Рим, съобщиха от прес службата на Народното събрание.

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, е на посещение в Рим и Ватикана по повод 24 май. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за приятелство Младен Шишков, Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година , Симеон Симеонов и Албена Найденова. В нея са включени представители на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

За мен е голяма чест, че можем заедно с колегите от Република Северна Македония да честваме делото на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и не без гордост ще кажа делото на средновековна България и княз Борис Първи, който успя да приюти учениците, да направи книжовни школи, заяви Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на. Тя подчерта, че няма по-голямо послание от това да бъдем обединени сега в навечерието на Европейските избори, да бъдем силни пред паметта на Константин Кирил Философ, подчерта тя. Пътят на Кирил и Методий  е бил тежък, но те са отстоявали своята мисия, водени от принципа на единението и на славенето на християнските добродетели, посочи председателят на българския парламент. Днес, заедно с колегите от Република Северна Македония, даваме добър пример за това да честваме заедно общата си история, добави Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на.

По време на поклонението Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний подчерта, че 24 май е паметен ден в сърцата на всички славянски народи и най-вече на българския заради делото, подвига и неуморните трудове на светите равноапостоли братята Кирил и Методий и техните ученици. Той благослови присъстващите Бог да ги закриля да вървят бодро по примера на светите братя.

Посланик проф. Кирил Топалов от името на посолството на България във Ватикана поздрави всички присъстващи и подчерта, че делото на Кирил и Методий е епохално за времето си, защото те налагат четвърти богослужебен език и дават възможност всички славяни да имат своя литургия, култура и писменост.

След поклонението пред мощите на Св. Кирил българската делегация разговаря с приора на базиликата „Сан Клементе“. Председателят на Народното събрание подари на църквата луксозно издание на „История славянобългарска“ и почетен плакет на българския парламент. „Щастлива съм, че днес, когато празнуваме най-светлия празник 24 май – деня на славянската писменост, се докоснах до това свято място“, написа председателят на Народното събрание в почетната книга на храма.

По инициатива на учителка по български език, която от 18 години е в Италия, българската делегация и всички присъстващи на поклонението изпяха в базиликата „Сан Клементе“ химна на българската просвета „Върви, народе възродени“.

По-късно председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на поднесе цветя пред българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където азбуката и славянските книги са получили официално признание от Ватикана. На церемонията присъства и председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери.

Българската делегация посети храм „Свети Павел ала Регола“ – храмът, който Българската православна църква използва за богослужение в Рим.

 

Коментари

 1. 2019.05.24 | 19:08

  Незнам дали е редно да се нарича кирилица, но знам , че е БЪЛГАРСКА АЗБУКА! Правилно е да се казва, "над триста милиона души, използват българска азбука"

  1. 2019.05.25 | 10:42

   ДА ДОБАВЯ И АЗ;ТОВА Е БЪЛГАРСКА АЗБУКА НАПИСАНА ОТ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ПО ЗАПОВЕД НА СИМЕОН ВЕЛИКИ.КИРИЛ И МЕТОДИ НЕ СА БЪЛГАРИ И АЗБУКАТА ИМ ПРИЛИЧА НА ЙЕРОГЛИФИ.

 2. 2019.05.25 | 07:09

  Това не е партийна излагация . А е Българса . Всички сте като нея .Боже пази ни .

 3. 2019.05.25 | 05:45

  ГОЛЯМА ИЗЛАГАЦИЯ ,НЕ ЗНАЕ ХИМНА И ГО ЧЕТЕ ОТ СМАРТФОН ПРЕД УЧУДЕНИТЕ ИТАЛИАНЦИ.

 4. 2019.05.25 | 04:30

  ПЪРВО ДА НАУЧИ ХИМНА НА РОДИНАТА И ТОГАВА ДА ГОВОРИ ЗА КИРИЛИЦАТА,ЗАЩОТО ИМА КАДРИ ОТ РИК,КЪДЕТО ТЯ ЧЕТЕ ХИМНА ОТ СМАРТФОН.КАКВО ИМАМ В ПРЕДВИД ВИЖТЕ В АФЕРА.

  1. 2019.05.25 | 05:43

   КАДРИ ОТ РИМ

 5. 2019.05.25 | 01:27

  Тази европейска боко-подлога сега се сетила за кирицата.Добре че рускоезичните славяни вдигат бройката.

 6. 2019.05.24 | 20:14

  Жалко че тая - типичен неграмотен политик/апартаментаджия в невежеството си няма представа, че в Монголия също пишат на Кирилица!

 7. 2019.05.24 | 20:04

  Повтарящи се клишета,празни думи.Ако управляващите осъзнаваха смисъла на делото на Кирил и Методи и защо са апостоли и светци ,нямаше да са толкова жалки апартаментаджии.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет