Арх. Здравко Здравков: В София никой не премахва принудително климатици

  • 20 май 2019 07:27

  • 1657
  • 6
Арх. Здравко Здравков: В София никой не премахва принудително климатици
©

В София никой не премахва принудително климатици. Новата общинска наредба засяга основно 4 улици в центъра на града и сгради-паметници на културата. Наредбата е пилотна за Столична община. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в ефира на БТВ.

"Предвижда се гратисен период от 3 години", допълни той.

"Когато се прави преустройство, собствениците ще се съобразяват с определения стандарт на общината. Той обхваща цялата територия на града. Цветовите палитри, които ще се допускат, ще са близо до оригиналния цвят на сградите. Работили сме много активно и с Министерство на културата по този въпрос", категоричен бе арх. Здравков.

"Техническо решение за премахване на климатиците лесно може да се намери. Сгради-паметници на културата, от които стърчат кабели и климатици, няма никъде. Климатици не висят по главните фасади на сградите в големите европейски градове", подчерта той. По думите му има предвидени санкции за неспазване на новата наредба.

Арх. Здравков разкри, че е нямало да презавери разрешителното за строежа на небостъргача „Златен век”, ако собственикът на „Артекс” – арх. Пламен Мирянов, не го е оттеглил. Тъй като разрешителното за строеж е било изтекло през 2017 г., от „Артекс” са имали едногодишен срок да го презаверят. Подали и такова искане, но скоро то било оттеглено.

„Бяхме подготвили такъв отказ – отказът не стигна до подпис”, коментира Здравков.

Той сподели, че вече не получава есемеси от Мирянови, а преди две седмици са имали среща за други техни проекти в София.

По думите му спрямо него не е имало опит за влияние.

Предлаганият устройствен план на централният парк в София също предизвика напрежение. Министърът на младежта и спорта Красен КралевКрасен Кралев Красен Кралев е министър на младежта и спорта. Роден е на 2 януари 1967 година във обяви, че ще го обжалва, защото смята, че чрез този план се спира строителството и обновяването на спортните съоръжения в парка и той не е съгласуван с Министерството на младежта и спорта.

Здравков обаче посочи, че на 5 юни планът на проф. Ковачев ще бъде представен в УАСГ и от ведомството могат да внесат своите мотивирани предложения.

Също така главният архитект изрази личното си убеждение, че мястото на Националния стадион „Васил Левски” трябва да бъде преместено, тъй като съоръжението е от 1961 г., когато колите в София са били значително по-малко и съответно достъпът до стадиона е бил по-удобен. Сега обаче не е така – според някои изчисления в момента на 1000 човека в София се падат 600 автомобила.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1657 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
пурко

2019.05.20 | 10:31

3

Големите Европейски градове са едно,нашите са друго.Тук все още можеш да видиш гащите на Пена окачени на показ на балкона,при все че отдавна има сушилни и то модерни. Бе защо ни е Европейска култура като можем да си живуркаме ориенталски пък дори и на центъра на Софията....

Кольо

2019.05.21 | 21:53

6

Бабите само до сушилни са опрели! А па не знам кой ще ми казва как да се отоплявам щом аз си плащам сметката!

Пипи

2019.05.20 | 10:48

5

а ма теб явно ти харесва грозотията в София един апартамент зелен друг жълт , от едната стана на апартамента стърчът антени от друга климатици и по входовете паежини от кабели ...:(((

Пипи

2019.05.20 | 09:50

1

Крайно време е да се махнат климатиците и от жилищните сгради , никъде по света няма такава грозотия !!!

Пипи

2019.05.20 | 10:32

4

а ма теб явно ти харесва грозотията в София един апартамент зелен друг жълт , от едната стана на апартамента стърчът антени от друга климатици и по входовете паежини от кабели ...:(((

мииии

2019.05.20 | 10:18

2

значи толкова си ходил по света!!!

Добави коментар

Водещи новини