Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим в България на Велика събота

  • 24 април 2019 20:08

  • 570
  • 1
Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим в България на Велика събота
© Pixabay

За 15-а поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим в България на Велика събота. За първи път тази година с българската църковно-държавна делегация ще пътува и представител на Македонската православна църква, съобщава БНР.

Българската  делегация, водена тази година от Старозагорския митрополит Киприян, ще излети рано сутринта от летище София за Тел Авив, за да бъде в осем часа на Сионската порта в Йерусалим, обясни Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията към МС.

"С нас ще пътува и Македонският епископ Яков. Миналата година те взеха огъня, ама го взеха от аерогарата и едвам стигнаха до Скопие, то пътят е три часа и нещо от София до Скопие, затова тази година двамата премиери се разбраха и заедно с правителствения "Фалкон" да продължа с епископ Яков в Скопие, където ще ни чака представител на Македонската църква и най-вероятно министър-председателят на Македония Зоран Заев".

По традиция хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото в храма "Възкресение Христово", където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън. 

Около 20 часа на Велика събота българската делегация ще бъде посрещната на летище София от свещеници и духовници от всички епархии в страната, които ще вземат частица от Благодатния огън за вечерното  богослужение.

Novini.bg
570 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2019.04.24 | 21:02

1

огромна ПРОСТОТИЯ само за да угодят на евреите ,може да подпалят ЦЕЛИЯТ свят.има ли значение дали от ерусалим или от софияе запален със газова запалка

Добави коментар

Водещи новини