Иван Игов към протестиращите: Не намесвайте децата в политическите си игрички!

  • 23 април 2019 16:30

  • 2718
  • 0
Иван Игов към протестиращите: Не намесвайте децата в политическите си игрички!
© новини.бг/архив/, нова тв

По повод на организираните протести в София, Варна, Стара Загора от разни маринални организации и едни десни, ВМРО и др. срещу проекта за новата Национална стратегия за детето 2019 г.-2030 г., потърсих експертният коментар на психилога Иван Игов. Той е дългогодишен училищен психолог, освен това и един от ангажираните с изготвянето на този важен за децата на България документ.

Иван Игов е член на Националния съвет за децата и като уважаван дългогодишен специалист бе поканен в изготвянето на проекта и по специално в раздела за мерките срещу насилието върху деца. Задължително бе изготвянето на новия документ, тъй като предходният такъв изтече преди година и бе с десетгодишна давност - от 2008 г. до 2018 г.. Ето защо не става въпрос за някаква прищявка, а за създаването на належащ проект, в който бяха заложени и много от несвършените неща от предходния. Точно затова е повече от подозрително, че сега се вдигат протести по проблеми, някои от които са отпреди 10 лета.

„Защо чак сега, изведнъж преди изборите, се вдигат тези протести, а не преди, в последните 10 години?

Нека читателите сами си отговорят на този въпрос. Аз смятам, че в предизборната обстановка някои решиха, че проектът е удобен повод да си правят пиар, в който се влага доза нашенски национализъм. Този способ обаче не гледа в бъдещето, напред, а е обърнат назад, в миналото”, смята Иван Игов.

Според него, дори в известен смисъл коментираната ситуация добива смехотворни окраски. Примерно ВМРО казват, че са против стратегията за децата, но седмици преди това представиха своя концепция за интеграция на ромите. Ако си бяха направили труда да прочетат тази за децата, щяха да видят, че има много допирни точки с тяхната. Например в това, че трябва да има семейно планиране, да няма изоставени деца, да се контролира какво се случва с децата в семействата, че те трябва да бъдат извеждани, където не се грижат за тях. Е, защо тези мерки да са добри за децата на ромите, а за българските – не?!

„Освен всичко друго подобни деления на българите, са антиконституционни. Проектът за нова стратегия за децата се отнася за всички – както за семействата, които си гледат добре децата, така и за онзи, които нямат достатъчно доходи и подходящи условия да го правят. Една от основните цели на документа е – благосъстоянието на детето е пряко свързано със семейството. Всичко трябва да се прави с подкрепата на родителите.

Затова смятам, че протестиращите не са прочели стратегията. Много ми е мъчно, защото още преди години се бяхме разбрали да не намесваме децата в политиката. Казвам го с целият си авторитет на експерт”, коментира още дългогодишният специалист.

Той поясни още, че концепцията предвижда по-добри грижи за децата и семействата. „Нелепо и парадоксално е тя да се свързва с Истанбулската конвенция. Ползва се аргумента за детски съдилища, за които пък се говори от има-няма 25 години насам. Смятам, че наистина трябва да има отделни съдилища за деца, защото те в съдебният процес са съвсем различни от възрастните. Наслушах се на много нелепи неща около това и ситуацията определено не е добра”, твърди психологът и допълва:

„Преди около месец един баща отвлече 8-месечното си бебе, разхожда го с един автомобил, уби го и го остави в канавка край пътя. Всеки ден се сблъскваме с хора, които се отнасят безотговорно с децата и с възпитанието им. Тези родители са максимум около 10 на сто от всички в България. Но, когато говорим за всички, трябва да имаме предвид и тези. Ако някой си беше направил труда да прочете цялата стратегия, щеше да види, че са предвидени десетки стъпки преди извеждането на едно дете от рисково семейство. Затова са напълно безпочвени опасенията, че видите ли, докуменът щял бил да допусне безразборно отнемане на деца от техните родители. За разлика от скандивските модели, нашите са насочени абсолютно към детето”, уверява той.

Обобщено концепцията се основава на две основни политики – да остоява и защитава в най-висока степен интересите на децата и на семействата им.

„Примерно, едно от родителските сдружения на протестите, е онова против ваксините и имунизирането на децата. Те отричат тази борба срещу заразите, но с това обричат всички останали деца на риск от опасните инфекции. Нямат право да го правят. Като искат да не ваксинират своите деца, защо ги пускат сред останалите в яслите, градините и училищата? Трябва нещо да накара подобни хора да мислят и за интереса на останалите в обществото, освен за своя собствен егоизъм.

Моля, нека всички да се запознаят как Българската православна църква/ БПЦ/, която първоначално скочи срещу стратегията,  като я прочете по-задълбочено, я подкрепи! Говориха  с експерти и видяха, че стратегията е подкрепена дори от УНИЦЕФ. Ние не бива да пренебрегваме мнението на световни организации с авторитет и да се затваряме подобно на Северна Корея – да си живеем само в свой собствен свят. Само, защото някой си прави изгодни политически игрички”, е категоричен психологът Иван Игов.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2718 0

Водещи новини