Баби от Чипровци изтъкаха килим за папата

  • 10 април 2019 13:38

  • 371
  • 0
Баби от Чипровци изтъкаха килим за папата
© Кадър БТА

Пано с надпис на български и латински "Мир на земята" ще бъде подарено на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март при посещението му в България от името на община Чипровци, съобщи кметът Пламен Петков.

Паното, което е с размери 120х140 см, ще бъде връчено в град Раковски, където Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще има служба и където има наследници на някогашни жители на Чипровци, избягали след потушаването на Чипровското въстание през 1688 година от турците.

Паното е изработено на вертикален чипровски стан от естествени материали от килимарките от Чипровци Наташа Димитрова и Йорданка Павлова през последните два месеца. В средата му е втъкано логото на посещението на папата в България и с големи букви на български и латински е изписан надписът "Мир на земята". В средата е българския трибагреник, който е част от логото на посещението, втъкани са и характерни мотиви от чипровски килими - канатица, бибица и кандилце.

Килимарките Наташа Димитрова и Йорданка Павлова заявиха, че са направили паното по собствена инициатива и с одобрението на протокол на папата и на община Чипровци, тъй като са харесали много посланието "Мир на земята" и освен това искат да има повече близост и единение на православните и католическите християни. Те припомниха, че някога Чипровци е бил един от процъфтяващите градове в българските земи, в него се е намирала златарската школа на османската империя, имало е много просветени хора, също католическа катедрала и католическо училище и католици. Просветените хора са поискали да бъдат свободни и през 1688 година са вдигнали голямо въстание. То било потушено, но много чипровчани се преселили на различни места - в Банат- Румъния, в Асеново и Бърдарски геран - Плевенско в град Раковски и т.н. Навсякъде те пазели своите обичаи, бит, език и култура, техните наследници ги пазят и днес. Паното ще бъде дар за папата от община Чипровци и чипровскатка общност, обявиха килимарките.

БТА
371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини