Светият синод: Обща литургия с папата е невъзможна

  • 03 април 2019 15:38

  • 771
  • 4
Светият синод: Обща литургия с папата е невъзможна
© Getty Images/Guliver

Светият синод на Българската православна църква прие решение относно посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март у нас, съобщиха от Българската патриаршия.

След като разгледа проектопрограмата за посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март с постъпилите промени и след проведено гласуване, Светият синод единодушно реши - да се подготви и изпрати писмо отговор до Анселмо Гуидо Пекорари /апостолическия нунций в България/, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции. 

Що се отнася до онази част на предложената ни проектопрограма, която включва участието на представители на БПЦ-БП, бихме искали да информираме, че Негово светейшество българският патриарх, заедно с членове на Светия синод, са готови да приемат Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март за среща в Синодалната палата на 5 май 2019 г., както е предвидено в изпратената ни проектопрограма, информират от Синода. 

Посещение на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно, се посочва в решението на Светия синод. 

В него се казва, че "по всички останали точки от представената ни проектопрограма участието на представители на БПЦ-БП е невъзможно".

Относно предложението дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март у нас, Светият синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Светия синод и на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Не се благославя клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март у нас, се посочва в решението на Светия синод.

Константин Тодоров
771 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гост

2019.04.03 | 18:55

4

Мога само да поздравя църквата за позицията и да не приеме Антихриста.Как може папата да подпише документ в Абу Даби в който се казва, че думата Бог се използва за Аллах и Господ в християнството.В моята Библия пише,че Бог е триединен,а мюсюлманите казват,че Аллах е моноестичен и за това казват на християните многобожници.Как папата ще обясни това на католиците.

2019.04.03 | 16:58

3

Стига с тоя папа !!

Нико Киш

2019.04.03 | 16:42

2

Похвално,това говори добре за св.Синод!

ПРАВИЛНО

2019.04.03 | 15:57

1

ТОЗИ Е ГАДЕН САТАНИСТ и АНТИХРИСТ.СЛУГА НА ЧИФУТСКАТА ЦИОНИСКА МАФИЯ.

Добави коментар

Водещи новини