Незрящо момче изкачи връх Мусала

  • 25 март 2019 10:03

  • 393
  • 0
Незрящо момче изкачи връх Мусала
© Кадър: Нова телевизия

Незрящо момче изкачи връх Мусала. Това се случи с помощта на доброволческата инициатива "Към върха". Цветан стъпи на най-високият връх на Балканския полуостров заедно със своите водачи Захари и Виктория.

,,За първи път изкачвам Мусала. Първо бях с моторна шейна, а после тръгнахме да катерим. Бях вързан за Захари с въже и алпийска седалка. Нямаше места, на които се притеснявах, макар че имаше доста стръмни склонове”, разказва Цецо.

,,На върха се чувствах свободен, на високо – като че ли съм накрая на света. Много хубаво преживяване'', сподели той.

Искал е да го качи още от миналата година, за да преодолее страха да бъде на толкова високо място и  за да си вземе печат за 100-те туристически обекта в България.

,,Миналата година успяхме да се запознаем с Цветан. Правихме съвместен лагер с организация "Пара-кидс". Бяхме заедно на преход от Боровец до хижа Мусала и там той сподели, че иска да изкачи върха. Цецо е първото незрящо момче, което качваме към върха'', споделят неговите водачи пред Нова телевизия. Те са помогнали на много хора с двигателни проблеми да направят преходи в планината.

Самият Цецо определя себе си като активен спортист – гмурка се, занимава се с плуване, каране на ски, участвал е и в маратон. Описва спорта като здраве, дисциплина, изграждащ характер. Разказва, че му помага да бъде сред хората,  да има социални контакти, добро отношение от другите и нормални изживявания.

Той каза, че другите незрящи също трябва да следват неговият пример.

,,Животът е борба и не трябва да се отказваш. Трябва да имат хъс и мотивация и да намерят приятели и познати, които да им помогнат в тази насока'', каза Цецо.

Последвайте канала на

Владимир Василев
393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини