Предлагат общините да събират дължими такси за входа с данъците

Неплатените такси за общите части на входа да се събират с местните данъци и такси. Това част от предложенията, залегнали в предстоящите промени в изискванията за поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

„Огромен е интересът на обществото към промените, които в момента изработваме за подобряване на управлението на етажната собственост“, коментира в ефира на БТВ Гергана Благиева – директор на дирекция „Жилищна политика” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Граждани искат санкции срещу неизрядни съседи, част от парите, дължими и неплатени към етажната собственост, може да да се подават към общината, която да ги събира в последствие заедно с местните данъци и такси, каза Благиева. В момента тече дискусия за промени в Закона за етажната собственост.

До 15 април се събират предложения, които ще бъдат обсъждани за включване към новите текстове на закона. В момента собствениците на имоти имат повече права отколкото задължения и е много трудно налагането на санкция към собственик, който не изпълнява решенията на общото събрание в етажната собственост и който не плаща дължимите такси за управление и поддръжка на общите части в сградата и гласуваните такси за Фонд „Ремонт и обновяване“. Затова се предлага завишаване на задълженията на собствениците и увеличаване правата на общото събрание за санкции към неизрядните собственици.

"Ефектът, който търсим, е изпълнението и контролът за изпълнение на правилата за управление и поддръжка на общите части в сградата да се повиши, както и да се повиши ангажираността към собствеността. Освен към жилището, трябва да се полага необходимата грижа и към общите части, които са дял от всяко жилището. Има предложения да отпаднат таксите за асансьор за живеещите на първи и втори етаж, но това не е добро решение", обясни Благиева.

"По тази логика, живеещите на първия етаж трябва да бъдат изключени от поддръжката на покрива, но той е обща част и средствата за него се дължат от всички живущи. Затова ще търсим механизъм за по-справедливо разпределение на таксите в зависимост от етажа и дела в общата собственост", каза тя.

Коментари

  1. 2019.03.18 | 23:17

    ДОБРО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА КМЕТА НА БЛАГОЕВ ГРАД КРАДЛИДКОВ

  2. 2019.03.18 | 22:50

    Що за нелепо предложение!Ако трябва да се направи ремонт и някой от съседите отказва да плати своя дял,кой ще плати вместо него?Съседите му ли?(ЛИчно аз не бих дал и стотинка в такава ситуация и никой не би могъл да ме застави да го направя)Ако все пак го направят,кога ,от кого и как ще си възстановят парите?Това предложение би имало смисъл само,ако делът на отказалите да платят се поеме от Общините,данъчните власти или някой,който и да е,а после този някой да си събира вересиите както намери за добре и когато успее ,ако въобще това му се удаде.И сега има случаи на неплащане на данъци и такси с години
    ..

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет