Кой стои зад българското преселение в Германия?

  • 11 март 2019 09:26

  • 17574
  • 21
Кой стои зад българското преселение в Германия?
© Нова телевизия

Близо пет пъти се е увеличил броят на българите, получаващи социални помощи в Дортмунд за последните пет години, показват данните на бюрото по труда в Дортмунд. През 2018 г. те са над 1500 души. Броят на адресно регистрираните е нараснал 12 пъти за три години, според информация от общината. Официално в града живеят близо 4 000 души. Неофициално броят им е в пъти по-голям. Общината и бюрото по труда в Дуисбург, където по данни на немските медии има над 11 000 българи, не отговориха на въпросите ни.

Фалшиви трудови договори, продажба на адресни регистрации и присвояване на социални помощи. Кой стои зад организираното изнасяне на българи в Германия и кои са хората, които доставят евтини работници на немските фирми?

Адресната регистрация – това е ключът към легалната работа и социалните помощи в Германия. Но да я получиш не е толкова лесно.

В града няма свободни квартири. За да си наемеш квартира, трябва да покажеш договор за работа, ако нямаш такъв - става много трудно, защото е много трудно да се регистрираш в жилище, в което са регистрирани четири-пет човека”, обяснява пред Нова телевизия Александра Нанкова от Бюрото за помощ на европейски мигранти "Willkommen Europa", Дортмунд.

И тук се появяват посредниците. В масовия случай те са турци, живеещи в Германия, собственици на цели сгради в гетата на Дортмунд и Дуисбург.

Те казват: "Аз съм си купил ей там тази къща и в нея ще си регистрирам, който си искам", обяснява Мария Вайраух, Служба по миграция в Мьонхенгладбах.

Уговорките се правят още в България, където на хората се обещават квартири и работа.

Превърнали са се в нещо като съвсем ефективен пазар, т.е., вие успявате еди кои си села да изнесете, получавате еди какви си доходи. Разбира се, този процес не е, как да кажем, еднопосочен, едностранен. Има такива, които отиват, връщат се, пак отиват, т.е. много е динамичен. Съответно, прави се доход от предоставяне на тази помощ за посредничество – пред немските институции, самото пътуване, настаняването, обяснява Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

За една регистрация им взимат, ако са добре разположени - около 300 евро, а ако не са добре разположени и хората много бързат, сумите са между 300 и 1000 евро, обяснява Мария Вайраух.

Турски граждани закупуват къщи тук и поради това, че нашите хора говорят турски, успяват да осъществят контакт с тях, обяснява Ивелина Рот – организация "ProHochfelt", Дуисбург.

Вариантите за извличане на максимална печалба от едно помещение са различни. Получаването на социални помощи за наем е обвързано с жилищната площ и затова на един адрес официално не могат да се регистрират много хора.

Когато дойдат българите от България, те са нови и не говорят немски. Дават стаи под наем. Регистрира се едно семейство официално, останалите живеят нелегално, обяснява Ирена Рот.

Нерегистрираните могат да работят само на черно.

Кемал от Ямбол е там от четири години и е един от работещите по този начин. Работи за турци.  

Турците държат работниците. На пазарлък сме. Дава ти 50-60 евро надник и това е, разказва Кемал.

В Дортмунд български работници чакат да бъдат наети на стоянки. Не желаят да говорят открито.

Човекът идва, казва: "Трябват ни двама, или петима". И отиваме, и работим. Даже вместо 50 лева, 30 лева ни дават, лъжат ни някой път, разказват на стоянката.

Анатоли Кючуков е с легален договор на минималната заплата от 450 евро и по тази причина има право на социални помощи.

Всичко започва от турците. И ние сме турци, но тук ни викат българи. Плащат ти квартирата от общината, което в България го няма това нещо. Получаваш и детски надбавки 400 евро, разказва Анатоли Кючуков.

Практиката със сключване на договор на минимална заплата е популярна сред българите в Германия. По този начин те могат да се регистрират в бюрата по труда и да получават допълнително пари до достигане на социалния минимум, детски и пари за квартира. Така те се превръщат в зависима евтина работна ръка за работодателя си.

Най-шокиращото е, че те взимат вашата банкова сметка. Идват с вас до банката, за да си откриете сметка, но след това организират по такъв начин нещата, че те да получават вашите пари. Вие можете да откажете, но повечето хора не го правят, защото се страхуват или защото се доверяват на своите босове. След това тези хора могат да взимат парите от вашата сметка, когато си поискат. А на вас месечно ви дават по около 50 евро, за да си вземете малко храна. Но наистина е изумяващо, колко много пари взимат те и колко малко дават, коментира Матиас Леенен – служба по миграция, ABO – Мьонхенгладбах.

Социалните помощи за едно четиричленно семейство могат да достигнат близо 2000 евро.

Те подписват всичко, което им се представи от работодателя, без да разбират какво пише на документа. Последният случай беше следния: работодателят отваря фирма и назначава хора. Всички документи ги подписва и по-късно след няколко години получава от Здравната каса съобщение, че дължи пари за здравни осигуровки, обясни Ивелина Рот.

Такъв е случаят с мъж, чиято самоличност ще скрием от съображения за сигурност. Посредникът му е турскоговорящ, живеещ в Германия. Подписва документи, без да ги разбира, като му е обяснено, че са за да може да работи легално.

Човекът заминава за Германия заедно с цялото си семейство

Регистрира ме на фалшив адрес. Чрез регистрацията на мое име е отворил фирми - фирми за почистване, пицария, бургери, фризьорски салон, разказва потърпевшият.

Във времето, в което мъжът е проспериращ бизнесмен по документи, семейството се храни с остатъците от дюнери в заведението, в което работят и получава по 20-30 евро седмично. Пет години след пристигането си в Германия разбира, че дължи на държавата около 300 000 евро. След дълга битка част от задълженията му са опростени, а в следващите седем години той ще изплаща санкцията, която му е наложена. Този, който го е измамил и в момента продължава да наема българи, за да работи по същия начин.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17574 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
Gost

2019.03.14 | 17:49

21

Zasto se zanimavate,ostavete .nali v krayna smetka ne gi iskate

ДОГАН

2019.03.12 | 19:22

20

.КОЛКОТО И ДА МИ ИЗТРИЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ПАК ЩЕ ПИША НО ПО КРАДКО ЩЕ ПРИВЛЕКА РОМИТЕ И ЩЕ СЪБЕРЕМ 125 ПРЕСТАВИТЕЛА И ТОГАВА ДА МУ МИСЛИТЕ

ДОГАН

2019.03.12 | 19:13

19

ЕЙ ГЯУРСКИ ПРАСЕТА ЗНАЕТЕ ПО ВРЕМЕТО НА ХИТЛЕР КАКВО ОТНОШЕНИЕ ИМАХА ГЕРМАНЦИТЕ КЪМ РОМИТЕ НО ВИЖТЕ СЕГА КАКВО Е НИЩО ЧЕ ПАРИТЕ ЗА ДИЗККРИМИНАЦИЯ СТЕ ОДКРАДНАЛИ ВИЕ ТЕ БЯГАТ ВИЕ ПЛАЧЕТЕ НАЛИ НЕ ГИ ИСКАТЕ ЩЕ ГИ ПРИВЛЕКА ПРИ МЕН И ЩЕ СЪБИРАМЕ 125 ПРЕСТАВИТЕЛА И ЩЕ ВИ ИЗМЕТЕМ ВСИЧКИ ОСВЕН КРАСАВИЦИТЕ ВИ ТЕ МИ ТРЯБВАТ ЗА ХАРЕМА И ЗА САРАИТЕ ДА ТАНЦУВАТ ЕРОТИКА ОКОЛО НАРГИЛЕТО .

Ck

2019.03.11 | 10:43

6

Така ни излиза хубаво име в Европа - "когато дойдат българите от България"... Ще се отрека от народността си ...ако тия са българи аз съм марсианец ...

ДЖАМБАЗКИ ДО СК

2019.03.12 | 18:54

18

ТОВА ЧЕ НЕ СИ БЪЛГАРИН ГО ЗНАМ НО СЪЩО ТАКА ЗНАМ ЧЕ НЕ СИ И МАРСИАНЕЦ ТИ СИ ЧИСТ ТУРЧИН ЗАЩОТО ПРЕЗ ТУРСКО РОБСТВО БАБАТИ Е СПАЛА С МЮРЕДИН ЕФЕНДИ НЕ ВЕДНЪЖ И СЕ РОДИ БАЩАТИ А ПОСЛЕДСТВИЕ И ТИ А СЕГА КАЖИ КАТО КАКЪВ СЕ САМО ОПРЕДЕЛИЯШ НО НЕ ЗАБРАВЯИ ЧЕ 500Г. ХИЧ НЕ СА МАЛКО ЦЕЛИ .5 .ВЕКА МАИНА

2019.03.12 | 18:48

17

DA SE IZNESAT VSI4KI MANGALI EVROPA SI GI ISKA

Кико

2019.03.11 | 14:51

11

Как кой- хер Шулц! Той има фабрика за луксозни сапуни в Дюселдорф. Преди се мъчеше горския да търси материал за производството си, сега те идват сами. Колкото си по миризлив имаш предимство((. МОЖЕ И КОМУНИСТИ). КОМ, КОМ БИТЕ!

РОМЧЕ ДО КИКО

2019.03.12 | 18:43

16

АС СЪМ МНОГО МИРИЗЛИВ И ЩОМ СЪМ С ПРЕДИМСТВО ЩЕ ХОДЯ ДА МЕ ПРАВИЯТ НА САПУН С СВЕТОВНО ИЗВЕСТНАТА МАРКА РОМ ДА ГО ДАДЪТ НА МАИКАТИ СЕСТРАТИ И ДЪЩЕРИЯТИ А ТЕ ДА СИ МИАТ ПУ ТКИТЕ И ДА ЗАБРЕМЕНЕЯТ И КАТО РАЖДАТ ТИ ДА ИМ СЕ РАДВАШ И ДА ГИ НАЦЕЛУВАШ А КОИТО МИ ЦЪКА МИНУСИ В ЦЕЛИЯТ МУ ЖИВОТ ДА ИМА САМО МИНУСИ

Katrina@

2019.03.12 | 10:53

15

Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето.

повече тук.........>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

2019.03.12 | 09:40

14

Тук са турци и ние сме турци, но тук ни викат българи!" "Дават ни 400 евро детски, а квартирата ни я плаща общината!" Е как няма да отидат, кой от вас дето пише тук взима 400 евро т.е. 800 лева чисто заплата в България а? там само детските са толкова и 50-60 евро на ден за работа и то за турци!

2019.03.12 | 08:14

13

Циганите винаги ходят там където може да се краде и има какво да се краде

Dilyan

2019.03.12 | 07:18

12

Защо наричаме тоя циганьор българи?

Добави коментар

Водещи новини