Семейство във Варненско три години е без ток въпреки договор с „Енерго про”

  • 06 март 2019 07:53

  • 744
  • 1
Семейство във Варненско три години е без ток въпреки договор с „Енерго про”
© Булфото (архив)

Семейство във Варненско е без електричество от три години, въпреки че има сключен договор с електроразпределителното дружество. Има и решение на две съдебни инстанции в тяхна полза.

Семейство Котови построява къща в село Долище през октомври 2015 г. и сключват договор с „Енерго про”. Имотът е присъединен към електропреносната мрежа, но през януари 2016 г. токът спира. Оказало се, че техен съсед има претенции към трафопоста, на който са закачени. Той е ограден с мрежа, а достъпът до съоръжението – невъзможен.

Техниците от енергото видяха двете огради на ел. таблото, вдигнаха рамене и каза „нищо не можем да направим”, написаха констативен протокол, че няма достъп до имота”, разказва пред камерата на БТВ Елка Котова.

„Енерго про” не е възстановило захранването и до днес, с което според адвоката на семейството не изпълнява договора и законовите си задължения. Районният и Окръжният съд осъждат ЕРП-то да изпълни ангажиментите си, образувано е и изпълнително дело с наложена глоба.

„Докато чакаме всички тези неща да се случат, просто наближава времето, в което ще изтече 5-годишният срок за узаконяване на къщата, а изтече ли този срок, това означава, че ние трябва да започнем всичко наново – документи, разрешителни, процедури, което ще коства много пари отново”, коментира Щилян Котов.

Съседът Ангел Христов, който е ограничил достъпа до трафопоста, твърди, че той е частен собственик на съоръжението. Собствеността обаче е под въпрос.

„За този трафопост документи за собственост няма, има някакви индикации за притежание на трафопоста, но дали е същия не бихме могли да кажем. Извършено е обследване от служители на РДНСК, в чийто компетенции е да обследва законността и съответно собствеността”, обясни Мария Димитрова от дирекция „Устройство на територията” в община Аксаково.

А от строителния контрол признаха, че им е нужно още време за проверка, макар че са сезирани през 2016 г.
Според експертиза на вещо лице по делата има реална техническа възможност имотът на семейство Котови да бъде захранен от трафопост, който отстои от къщата им на около 600 метра.

В писмена позиция от ”Енерго про” обясняват, че поради невъзможност да се възстанови електрозахранването на имота по стандартната схема компанията търси алтернативно техническо решение – започнала е процедура за нова въздушна линия.

Целта е присъединяването на къщата на Котови да стане до края на април, което да сложи край на тригодишната сага.

Филип Епитропов
744 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.06 | 10:56

1

Само един трафопост ли има в това село?

Добави коментар

Водещи новини