Културно наследство в риск: СО предлага промени в Закона за паметниците на културата

04 март 2019 10:15

 Културно наследство в риск: СО предлага промени в Закона за паметниците на културата
© Булфото (архив)
320 0

Не е справедливо обществото да плаща за това, че Общината ще бъде принудена да извърши ремонт, за да спаси дадена сграда. Справедливо е тази тежест да падне върху собственика, който има задължението да бъде добър стопанин, а това важи особено когато този обект е значим и за културното наследство.  Това каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов в ефира на „Здравей, България” по Нова Телевизия по повод на предлаганите промени в Закона за паметниците на културата, които ще облекчат процедурите при ремонт на рушащи се сгради, обявени за културно наследство.

Заместник-кметът обясни, че сегашната процедура е неработеща. „Сега Законът казва, че за да пристъпим към действие и да наложим ипотека, чрез която да се изплати ремонтът, единственият начин е най-малко три пъти да сме глобили вече собственикът, а всяка от тези глоби означава едно дългогодишно дело, което поставя сградата на допълнителен риск. За съжаление, въпреки че проблемът често е очевиден, съдът много често уважава мотивите на собствениците. Така че ние трябва да намерим механизъм, който да ни позволява бързо и лесно да провеждаме тази процедура”, обясни той.

По думите му, ако парламентът одобри предложените промени срокът от констативния акт за състоянието на сградата до започването на ремонта ще бъде значително съкратен. „Ако бъде прието това предложение ще тече един срок, който започва от момента на констатацията, т.е. когато се направи констативния акт, и когато той изтече – няма глобяване, няма обжалване, а ще има възможност да се пристъпи веднага към ремонт и ипотекиране на сградата. Други промени включват, че ако сградата е в лошо състояние, няма да има възможност за освобождаване от данъци. Предвидено е да създадем регистър „Наследство в риск”, който всяка община да го води. В София проблемните сгради са около 5% от 800 сгради с единичен статут. Той ще бъде публичен и всеки ще може да види кои са те и кои ще бъдат глобявани, санкционирани и на кои ще се налагат ипотеки. Освен това е предвидено и разширяване на правомощията на кметовете, за да могат да обжалват при сваляне на статутите”, обясни Чобанов.

Там, където е наложена ипотеката, банката ще може да обявява публични продажба на сградите, обясни заместник-кметът и уточни: „Не става дума за конфискация, не става дума за собственост на Общината, а става дума да не плаща обществото за нечия небрежност и безотговорност. Тази ипотека ще тежи на собственика, а не на обществото”.

Novini.bg
320 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини